Annons

Läkare uppmanar dig att inte låta din hund slicka dig - här är anledningen

Annons

När det gäller hundar som slickar en i ansiktet, antingen älskar du det, eller så hatar du det. För dem av oss som älskar det, låter vi hundarna slicka ansiktet eftersom det är en bindnings-upplevelse.

Vi vill dela den glädje vi känner med vår vän. Lekfulla slickar är också ett perfekt sätt för din hund att visa hur mycket han älskar dig!

Hur bedårande det än kan vara, finns det en god anledning till att du ska aldrig låta en hund slicka ditt ansikte. Nej, det finns inget olycksbådande i hundens avsikter.

Det finns en anledning till varför hundar har en slickbeteende mekanism, och det har mycket att göra med hund sociala normer. I hund samhälle kan slicka innebära:

- Det är ett sätt för hundar att kommunicera med varandra, när de inte känner för att skälla eller gläfsa.

- Hund älskar dofter, och doften eller smaken av deras ägare är deras favoritsak i hela världen. En hund slickar deras ägare är som ett barn slickar en glasstrut. Yum!

- Vissa hundar, precis som människor, är uppmärksamhetssökande. Och slicka för att få uppmärksamhet fungerar definitivt! Det finns en mängd andra skäl till varför hundar slickar, men för det mesta vill de bara vara tillgivna.

yap

Det finns en myt där ute som säger att hundmunnar är renare än mänskliga munnar. Detta är en totalt myt, skriver veterinären Marty Becker. Denna myt kan ha sitt ursprung från det faktum att sår tycks läka efter en hund släcker på dem. Detta är dock bara för slickning stimulerar cirkulationen och hjälper till att bli av med död vävnad. I sin tur verkar det som om såret läker mycket snabbare än det normalt skulle göra.

Och här är vad John Oxford, professor i virologi och bakteriologi vid Queen Mary University i London, har att säga för att skingra denna falska föreställning:

”Allt du behöver göra är att titta och lukta och du kommer att inse det är inte sant."

Hundar tenderar att slicka på konstiga saker och gräva igenom soptunnor med sina tungor. De äter också smuts och andra otäcka saker. Men de kan få i sig annan smuts när du inte tittar!

Om du inte har haft problem med hundpussar innan kommer du förmodligen få ett problem med det efter att du får reda på vad som gömmer sig inuti din hunds saliv.

sod

Enligt veterinären Marty Becker, är hundars munnar definitivt inte rena! I själva verkat kan deras munnar bära och överföra mikrober som orsakar sjukdomar. Dessa kan omfatta:

E Coli

Vi vet alla vad denna bakterie är, och den kan hittas direkt i din hunds mun. Denna patogen kan orsaka magkramper, feber, kräkningar och trötthet. Om du inte vill sluta på det sättet, säg hejdå till hundpussar!

Ringorm

Ringorm är en otäck infektion. Detta är faktiskt ett av de enklaste formerna av infektion för din hund att få. Allt du behöver är en kyss från hunden, och om han har ringorm bakterier runt munnen, då du kommer snart att ha dem också. Det kommer inte att döda dig, men det är definitivt obehagligt att ta itu med.

MRSA

Detta ger obehagliga skador och allt som behövs är ett enda slick från din vovve. Hundar behöver inte frukta MRSA så mycket, men de kan vara bärare av det och om du får det, kan det se mycket obehagligt ut.

Staphylococcus aureus, eller gula stafylokocker

Risken att få en infektion av stafylokocker är större om du till exempel har ett sår eller någon allvarlig sjukdom. Du kan få bölder, infektion i ett sår eller hudinfektioner, till exempel hårsäcksinflammation. Ett infekterat sår kan bli rött, svullet, göra ont. Du kan också feber. I ovanliga fall kan stafylokocker komma in i kroppen och orsaka infektioner i till exempel lederna och blodet. Gula stafylokocker kan orsaka matförgiftning.

sica

Huden på de flesta friska människor kommer inte påverkas av en hunds saliv. Däremot kan bakterier på hundens saliv tränga tunnare slemhinnor, som dina läppar.

Slutsatsen är att - låt inte din hunds tunga komma i kontakt med de tunna hinnor som finns på din mun, näsa och ögon. Håll dem borta från alla sår som du kan.

Om du har ett nedsatt immunförsvar eller ett öppet sår, måste du definitivt träna din hund att inte slicka.

Titta på videon nedan för att ta reda på mer om varför du ska sluta låta hunden slicka ditt ansikte.

Annons