Annons

Psykologerna: Ibland borde mammor åka iväg på semester själva

Annons

Att vara mamma är ett heltidsjobb, vilket inkluderar tvätt, städning och att handla matvaror till att följa barnen både hemma och på alla deras aktiviteter och möten.

Nu för tiden är den här typen familjestruktur inte lika självklar eftersom båda föräldrarna ofta arbetar. Men även när både mamma och pappa måste gå till kontoret, hamnar det mesta av ansvaret angående barnen fortfarande på kvinnan. Oavsett om de arbetar eller är hemmafruar, är psykologer överens om att det är ett måste för alla mammor att ta semester ibland.

Nava Silton kallar fenomenet för ”mom-cation” som kommer från engelskans ord för mamma (mom) och semester (vacation).

– För egen del så har de här semestrarna gjort mig till en bättre mamma. Jag har mer tålamod och har blivit bättre på att uppskatta allt som finns här hemma, säger Judy Khosh, tvåbarnsmamma, till WDRB.


En paus från det "vackraste och svåraste arbetet i världen" är bra inte bara bra för kvinnan utan också för resterande familjemedlemmar. En liten paus från den vardagliga rutinen med dagliga åtaganden är energigivande, så att du vid återkomsten kommer att vara en bättre mamma och en bättre fru, utvilad, mer tålmodig och tacksam för det du har. Kanske har inte alla tid, möjlighet eller de resurser som krävs för att åka på en riktig semester, så här är några förslag för att lätta på stressen:

• Det går att åka på semester, det räcker med att man planerar. Att komma undan vardagens rutin är möjligt, eller snarare nödvändigt. Hemligheten är att planera allt i förskott, organisera sin egen dagordning, komma överens med partnern och lägga undan pengar för en liten flykt av välbefinnande.

• Utföra hushållsarbete varannan dag. Ingenting händer om du inte diskar eller om du inte tvättar varenda dag. Att fastställa de dagar som är avsedda för hushållsarbete och de som är avsedda för vila är viktigt för din psyko-fysiska hälsa.

• En ledig morgon i veckan. Om för en mamma helgerna är ett minne kan du ge dig en fri morgon någon dag att handla, gå till skönhetssalongen, följ en kurs, läs en bok.

• Minst en helt ledig dag i månaden. Som förälder stannar man aldrig upp mellan hushållsarbete, åtaganden och planering av allt, så det är viktigt att man pausar ibland och laddar batterierna, varvar ner och tänker lite på sig själv.

Sammanfattningsvis borde mammor och pappor aldrig försumma sitt personliga välbefinnande. Skäms inte för att hävda ditt personliga utrymme, kanske kan du be mor- eller farföräldrar eller andra släktingar om stöd: trots allt.. gör du det ju för dina barns välmående!

Annons