Annons

Forskarna avslöjar: Det här händer med din kropp om du byter ut allt du dricker mot vatten

Annons

I Sverige dricker vi 57 liter läsk per person och år. Vi vet att det låter mycket men det är faktiskt betydligt mindre än vad vi gjorde för 10 år sedan, enligt LivsmedelsFöreningen.

Vi vet alla om att läsk, öl och vin annat än vatten kan inte är speciellt bra för kroppen, men vad händer om vi ersätter dem helt med vatten? Tydligen rätt mycket positivt!


1. Du kan leva längre

Ett extra glas vatten varje dag kan alltså göra att du lever längre enligt ny forskning från Lunds Universitet.

Ett extra glas vatten varje dag tros kunna minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, njursvikt samt typ 2-diabetes. Genom att dricka mycket vatten sänks hormonet vasopressin. Hormonet, som styr kroppens vätskebalans, ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, kronisk njursjukdom och för tidig död.

2. Ämnesomsättningen ökar

Om du dricker ett glas kallt vatten till frukost på fastande mage, hjälper det att öka din ämnesomsättning med 30 procent den första timmen efteråt. Inte så dumt, eller hur? En 30-procentig ökning motsvarar cirka 25 kalorier, enligt forskarna bakom studien.

Vill du lyxa till det lite extra kan du stoppa en citron i vattenglaset – det ger variation i smaken och dessutom en bättre matsmältning.

3. Bra för njurarna

Viss forskning visar att ett ökat intag av vatten kan bidra till att förebygga njursten hos de tidigare drabbade patienterna.

4. Hjärnan fungerar bättre

Hjärnan består av cirka 85 procent vatten, och eftersom vatten är ett viktigt bränsle för "motorn i kroppen", är det är rekommenderat att ”mata” den med vätska. Det kan hjälpa till att öka koncentrationsförmågan.

Många andra studier, på allt från barn till äldre, har visat att bara lite uttorkning kan försämra ditt humör, minne och hjärnans förmåga.

5. Du orkar mer

Vatten slår med hästlängder ut alla andra vätskor för att inte drabbas av uttorkning. Skulle du förlora så lite som 2 procent av din kropps vattenhalt kan det försämra den fysiska prestandan, har studier visat.

5. Kan hjälpa till att gå ned i vikt

Att dricka mycket vatten kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Detta grundar sig i det faktum att vatten kan öka din mättnadskänsla, vilket gör att du inte äter lika mycket och vatten kan även snabba på ämnesomsättningen, enligt HealthLine.

Därför är det så viktigt att dricka mycket vatten innan du tränar för att kunna prestera så bra som möjligt under träningspasset, enligt Styrke Programmet.

7. Bonus: Du sparar pengar!

Att köpa läskedrycker, mineralvatten, öl, vin eller juice är betydligt dyrare än att ta med en vattenflaska med ditt egna goda kranvatten.

I Sverige är vi privilegierade med fräscht och hälsosamt vatten direkt i kranen – det är något vi ska ta till vara på!

Annons