Annons

12 saker som personer med ångest gör som andra inte förstår

Annons

De flesta människor blir allvarligt nervösa någon gång i livet, vare sig på grund av inre eller yttre skäl. Men för de som lider av ångest är "nervös" en fullständig underdrift. Ångest är en överväldigande känsla av panik som verkar oundviklig. Människor med ångest upplever det på olika sätt, såsom panikattacker, fobier eller social fobi, för att inte tala om konstant oro, muskelspänning, kronisk matsmältningsbesvär eller orationella rädslor.

Det finns några saker som människor som inte lider av ångest inte förstår och den här listan hjälper dig förstå. Fortsätt läsa för att förstå bättre varför människor med ångest gör som de gör!

1. Sömnproblem

Människor som lider av ett ångestsyndrom har svårt att sova på natten. Deras sömnmönster är rubbade av ständig oro och för att de är psykiskt överväldigade, vilket har en negativ inverkan på deras sömnkvalité. Det lämnar dem ännu mer utmattade efter en hel natts "sömn".


2. Överdriven paranoia

Oavsett hur trygg eller hur positiv en situation är, kommer människor som lider av ångest alltid att tänka på de saker som kan gå fel eller inte enligt plan. Tankarna tar över och blir större och starkare, vilket kan leda till en panikattack.

3. Överanalyserar konversationer

Nästan alla tänker tillbaka på saker de skrev eller sa i en konversation och undrar om de valde rätt saker att säga, men människor som lider av ångest kommer att övervinna det till en punkt där de analyserar allt som sägs. Det är otroligt tröttsamt och sätter stor press på personen.

4. Tar andras åsikter personligt

De flesta vet hur man fattar beslut och söker professionell hjälp när de behöver det, men människor med ångest tenderar att ta allas råd och åsikter personligt. I deras huvuden är råd från omgivningen lika med professionell hjälp.

5. Konstant dåligt samvete

De flesta känner sig ofta skyldiga eller ångrar något, men människor med ångest känner det på en helt annan nivå. Känslan är mycket överväldigande och de är kvar med känslan av att allt är deras fel om något inte går enligt plan. 

Image result

6. Social osäkerhet

En vanlig form av ångest är social ångest som förhindrar personen från att träffa nya människor och prata inför grupper eller folk. Det är svårt för dem att säga vad de tycker eller tala högt under samtal. De känner att alla ögon är riktade mot dem och analyserar deras varje rörelse.

7. Jämför och analyserar konstant

Personer med ångest kan inte sluta jämföra sig med andra, särskilt vänner och familj. De tycker ofta att andra är mer framgångsrika än dem och ignorerar sina egna framgångar. Eftersom de lyfter fram andras framgångar verkar det som om deras egna mål aldrig kommer att uppnås.

8. Rädsla inför framtiden

Ingen kan förutsäga vad som händer i livet, och denna osäkerhet skapar en stor psykisk stress för personer med ångest. Rädsla för förändring tillsammans med rädsla för osäkerhet påverkar deras hälsa, så försök att vara vänlig när de oroar sig för framtiden.

9. Misstag förstoras

Det är bara mänskligt att göra misstag. Ibland lär vi oss av dem och går vidare i livet, men människor med ångest ser inte på det på samma sätt. Misstag tas ofta mycket allvarligt och de kommer ofta att tänka på sina brister mycket mer än vad som är sunt och normalt.

10. Psykiskt utmattning

Du har redan läst ovanför alla saker som människor med ångest oroar sig för, så det borde inte komma som en överraskning att de upplever psykisk utmattning. Även om deras kroppar kan vara utvilade, jobbar deras psyke alltid, vilket är anledningen till att de sover mycket eller känna sig rastlösa under dagen.


11. Detaljfixering

Precis som när de överanalyserar samtal kan människor med ångest också fastna i de små detaljerna, till exempel hur någon sa "hej" till dem eller kollade på dem. Ibland kan de minsta detaljerna ta över deras tankar och de känner sig om något är fel. Det är viktigt att försäkra dem om att allt är bra och fråga dem vad de tänker på. De kommer förmodligen att dela med sig av vad som besvärar dem, det kan vara en stor lättnad.

12. Undviker att vara sociala

Personer med ångest kommer vanligtvis att tacka ja till inbjudningar eftersom de verkligen vill spendera tid med sina vänner, men deras ångest hindrar dem från att vara sociala. De kan ha svårt för samtal på grund av rädsla för att bli dömda och försöker undvika konversationer. Det är bäst att ta reda på vad som gör dem obekväma och ta reda på den bästa planen att ha en trevlig tid.

Tryck på DELA om du har lärt dig något från den här artikeln!

Annons