Annons

Forskning visar: Därför ska du aldrig sova på höger sida!

Annons

Forskarna rekommenderar oss att sova omkring åtta timmar per dygn, i själva verket kommer vi att sova en tredjedel av våra liv.

Men sömn är en viktig sak för oss, du säkert sovit dåligt någon dag och det påverkar dig följande dag, din kropp hamnar ur balans.

Efter att Journal of Clinical Gastroenterology presenterad en studie där de fann att det inte bara spelar en stor roll hur många timmar vi sover, men det har också stor betydelse för vilken sida vi sover på.

Studien bevisar nämligen att vår sovposition kan ha en stor inverkan på vår hälsa.

1. Bättre för hjärtat

I själva verket visar det sig att det är bättre att sova på vänster sida av kroppen, det gör det också lättare för kroppen att pumpa runt blodet. Det beror på att den stora  kroppspulsådern (aortan) faktiskt är böjd åt vänster, så när vi sover på höger sida måste blodet uppåt först, så du borde sova på din vänstra sida.

2: Bra för din matsmältning

När du sover på din högra sida är det ofta lättare för magsyra att rinna ut i matstrupen, som faktiskt kan orsaka halsbränna. Om du har problem med matsmältningen är det viktigt att du väljer att sova på vänster sida så att magsyran inte rinner ut.

3: Det kan förbättra lymfdränering

Om du väljer att sova på vänster sida igen verkar det också vara mycket bättre för vår lymfdräneringssystem säger forskarna i sin nya studie.

Lymfdräneringssystemet transporterar viktiga näringsämnen och rensar kroppen genom att göra sig av med sådant vi inte behöver.


4. Bättre anpassat för vår anatomi.

Faktum är att vår magsäck och bukspottskörtel sitter på vänster sida av kroppen, så kroppen måste arbeta extra hårt när du väljer att sova på din högra sida på natten.


5. Avlastar tryck på mjälten

Vår mjälte finns också i kroppens vänstra sida. Mjälten uppgift är att rensa vårt blod. Avfallsprodukterna transporteras genom vårt lymfsystem till vår mjälte. Därför är det bäst att sova på vänster på natten för att göra mjälten mer effektiv.

Här kan du se en förklarande video:

Tveka inte att dela denna hälsosamma information med dina vänner och familj på Facebook!

Annons