Annons

8 av 10 vill avskaffa sommartiden

Annons

Nu har EU:s medborgare sagt sitt. En undersökning med 4,6 miljoner människor visar att 8 av 10 vill avskaffa sommartiden.

Söndagen den 28 oktober går Sverige över till vintertid och vi får en timmes längre sovtid på köpet. Men vi är inte ensamma i Europa om att ställas om tiden. Hela EU vrider också tillbaka klockan.

Flera svenskar menar att dessa tidsomställningar är skadlig för jordbruket, miljön, sömnen, den psykiska hälsan, trafiksäkerheten, turismen och skiftarbetare.

Image result

Och faktum är att svenskar är långtifrån ensamma om att känna så. Enligt en undersökning så är majoriteten stor gällande motståndet mot sommartid. Tidigare i augusti höll EU-kommissionen en webbomröstning där de frågade EU:s medborgare om vi ska behålla sommartiden eller inte. Totalt deltog 4,6 miljoner personer i undersökningen, och resultatet visade att 80 procent av dessa ville ta bort sommartiden, det skriver tyska tidsskriften Westfalenpost.

Så tycker svenskar

Två av tre svenskar skulle gärna slippa ställa om klockan, enligt en undersökning som institutet Ipsos gjorde i vintras. Men de flesta av dessa vill helst ha sommartid året runt, uppger Sydsvenskan.

Vad tycker du? Bör vi slopa eller behålla sommartiden?

Annons