Annons

Nu är det avgjort: Det yngsta syskonet är föräldrarnas favoritbarn

Annons

Om du är den äldsta eller mellanbarnet i syskonskaran har vi dåliga nyheter. Dina föräldrar är mest förtjust i den yngsta, skriver brittiska Metro.

Många syskon har kanske grälat över vem som egentligen är förälderns favoritbarn. Nu har några forskare från Brigham Young University School fått svaret: det är den yngste i syskonskaran som är föräldrarnas favoritbarn.

Anledningen till det hela är är överraskande. Den yngste i syskonskaran är ofta rädd för att inte vara lika bra och omtyckt som sina äldre syskon. De arbetar därför oftare för att vara omtyckta av föräldrarna.

Av samma anledning har de yngsta de närmaste banden till sina föräldrar, eftersom de själva söker närhet och uppmärksamhet hos sina föräldrar.

Forskarna undersökte 300 familjer som alla hade två barn. Barnen fick svara på frågor om favorisering. Föräldrarna blev bland annat frågade om hur många konflikter de upplevde med de olika barnen.

Slutligen kunde forskarna dra slutsatsen att den yngste hade ett närmare och bättre förhållande med sina föräldrar än sina äldre syskon. Föräldrarna kände också större sammanhållning till de yngsta barnen, som ofta sökte nära relationer med sina föräldrar.

– Det är inte så att förstfödda inte tänker på deras syskon och hur de förhåller sig till dem. Men det är inte en lika stor del i deras liv. Min gissning är att det förmodligen är mer ovanligt att en förälder säger ”varför kan du inte vara mer som ditt yngre syskon”, än tvärtom, säger forskaren Alex Jensen till Metro.

Dela gärna vidare till ett syskon som skulle behöva läsa detta!

Annons