Annons

Forskare: Därför ska du inte dricka kaffe direkt på morgonen

Annons

Svenska folket tillhör dem som dricker mest kaffe i hela världen, och för många av oss kan inte dagen börja innan vi fått vår första kopp. Men att starta dagen med att dricka kaffe direkt på morgonen är helt fel tid, rapporterar brittiska Metro.

Håller kaffebönor i händerna.

Att dricka en kaffe på morgonen för att vakna och ge dig en koffein-boosten är en myt, föreslår forskning gjord av Steven Miller vid Uniformed Services University of Health Sciences i Bethesda. Att dricka den första koppen kan till och med leda till ökad tolerans för koffein - vilket då faktiskt dämpar effekten av kaffet.

Anledningen till detta handlar om hormonerna i kroppen och deras 24-timmarscykel, vilket kallas för cirkadiska rytmer.

De cirkadiska rytmerna skiljer sig åt från person till person men påverkas generellt av solljus. Detta avgör hormoner som släpps fria i kroppen hela dagen. Kortisol är ett stressrelaterat hormon som vanligtvis gör att vi känner oss vakna och alerta - och släpps av kroppen runt 8:00 eller 9:00 på morgonen, klockan 12 och 13 och 17:30 och 18:30.

Bästa tiden är under förmiddagen

Forskare menar i stället att det är mellan 09.30 och 11.30 på förmiddagen som kaffet har bäst effekt.

”Detta beror på att kortisolproduktionen är starkt kopplad till dina vakna och pigga perioder. Och i genomsnitt är kortisolhalten på topp mellan 08.00-09.00 under en 24-timmarsperiod”, säger neurologforskaren Steven Miller på sin blogg.

Forskning har också visat att kortisolhalten generellt sett är hög mellan 12.00-13.00 och mellan 17.30-18.30. Därför kan det vara bra att låta bli att dricka kaffe även under dessa tider.

Visste du det här?

Annons