Annons

Forskarnas slutsats: Att passa barnbarnen ökar livslängden

Annons

Alla vill leva ett långt och lyckligt liv. Vi gör det på många sätt, till exempel genom att äta hälsosamt, motionera, gå ut och umgås med vänner.

Men det finns ett ännu roligare sätt att förlänga din livslängd. Mor- eller farförälder - läs detta!

Den som är far- eller morförälder har en längre livslängd – om man tar hand om sina barnbarn, visar en ny studie.

– Det är ett väldigt slående resultat, säger en av forskarna David Coall till tidningen The Sydney Morning Herald.

Undersökningen genomfördes på 516 personer som passerat 70 år, varav 80 regelbundet tog hand om sina barnbarn. Det visade sig att äldre som ser efter ett barn hade en lägre risk att dö över en 20-årig period, i motsats till deras motsvarigheter som inte passade ett barn. Med andra ord kan barnvaktande alltså öka på livslängden, enligt en rapport ur Evolution and Human Behavior som tagit del av information från Berlin Aging Study.

Även om det är viktigt att notera att personer som står för den primära vårdnaden av barnet inte inkluderades i studien.

– Det finns en koppling mellan att ta hand om någon på det här viset och att minska sin generella stressnivå, säger doktor Ronan Factora på världsberömda Cleveland Clinic.


Doktorn fortsatte att påminna oss om vikten av att vara fysiskt aktiv när du blir äldre, liksom hur viktigt det är att vara socialt engagerade och kognitivt stimulerade när vi åldras. 

Medan många mor- och farförälder kanske inte jobbar längre så är ansvarstagande och att känna sig behövd något som får oss att må bra, betonar Ronan Factora. Detta är ett bra sätt att göra det!

Tryck på dela-knappen så att fler mor- och farföräldrar där ute få ta del av den här viktiga informationen!

Annons