Annons

Därför borde alla över 40 bara jobba 3 dagar i veckan

Annons

Är du över 40 år och fortfarande jobbar heltid? Då borde du sluta med det, enligt forskare. Och faktum är att det skulle kunna gynna även arbetsgivare.

Enligt en studie, som publicerades 2016 i Melbourne Institute Worker Paper, så är 25 timmar i veckan den magiska gränsen. Då är vi som mest produktiva – om vi är 40 år fyllda.

Forskare vid University of Melbourne analyserade 3 500 kvinnors och 3 000 mäns arbetsvanor genom kognitiva tester. Man tog även hänsyn till livskvalitet, ekonomi, familjesituation och jobbsituation.

Resultatet visade att de personer som jobbade i upp till 25 timmar i veckan presterade bäst, medan de som arbetade så mycket 55 timmar i veckan presterade sämre än pensionerade och arbetslösa, skriver The Independent. Med kortare veckor var deltagarnas kognitiva förmåga, alltså förmågan att bland annat tänka, uppfatta saker, ta in och minnas information och lösa problem, bättre än vid långa veckor.


– Graden av intellektuell stimulans kan bero på arbetstimmarna. Jobb kan vara ett tveeggat svärd som kan stimulera hjärnaktivitet samtidigt som många arbetstimmar kan orsaka utmattning och stress, som skadar kognitiva funktioner, säger professor Colin McKenzie från Keio university i Tokyo, en av tre författare till rapporten, till The Times.

McKenzie säger vidare att arbete är "ett tveeggat svärd":

– Arbete kan stimulera hjärnaktiviteten men samtidigt kan långa arbetstimmar orsaka stress och trötthet, vilket också kan skada kognitiva förmågor.

Med tanke på att allt fler sjukskriver sig för stressrelaterade åkommor, kan det vara en idé att faktiskt lyssna på vad den här studien har att säga.

Annons