Annons

Intelligenta personer är mer benägna att ha fläckar på kläderna

Annons

Behöver du tänka två gånger om du verkligen bör ha en vit blus på dig om du ska äta pasta med tomatsås? Eller håller du dig borta från du kaffe och Coca-Cola endast på grund av färgen och risken för fläckar? Om så är fallet kan det vara så att du är en väldigt intelligent person, men varför? 

Vi har svaret på frågan varför du inte kan tyckas äta utan att kladda ner hela dig själv.

Ibland kan man känna sig som ett litet barn som alltid lyckas kladda med maten. Vi gömmer en extratröja på jobbet ifall olyckan skulle vara framme. Det kan vara en nymålad parkbänk som fläckar ner de nya jeansen, vattenpölen som möter de vita gympaskorna eller pastasåsen som hamnar på nya skjortan.

Inte ens bröllopsklänningen går säker

Image result

Om du till och med lyckas fläcka ner din bröllopsklänning på en av de viktigaste dagarna i ditt liv så står det klart: Du kan helt enkelt inte leva ett fläckfritt liv. Är det bara för att du är klumpig och en obotlig kladdmaja? Eller för att du helt enkelt inte kan koordinera din egen kropp? Varför måste detta vara fallet för dig och inte för folk omkring dig?

En vetenskaplig förklaring till kladdmaja-genen


Även om många tror att detta med fläckiga kläder är en följd av en klumpig ovana, har det visat sig att människor som får mycket fläckar är intelligenta. Det finns till och med ett uttryck för att inte kunna ta sig igenom dagen utan att spilla på sig själv: Feedforward på engelska. Detta ord beskriver förmågan att kunna utföra en koordinerad handling som passar in på en uppgift hjärnan har bestämt.

Om du till exempel vill ta en klunk vatten estimerar din hjärna på förväg hur mycket glaset väger, hur mycket vätska som finns inuti, i vilken vinkel du ska hålla glaset och hur högt du måste lyfta det för att kunna dricka ordentligt. Människor som har problem med denna feedforward är ofta väldigt intelligenta och har mycket viktigare saker att tänka på än huruvida man ska spilla ur glaset eller ej.

Författaren Steve Johnson har redan uttryckt att: "Ju mer oorganiserad din hjärna är, ju mer intelligent är du." Så du är inte klumpig, din hjärna har helt enkelt valt att ta itu med viktigare saker än att undvika kaffefläckar på tröjan.

Det är fortfarande irriterande


Men det gör det inte bättre. Det är trevligt att vara smart och det är uppenbart att vår hjärna helt enkelt är upptagen med viktigare saker. Men det slutar fortfarande med att vi står och gnuggar våra plagg i badrumsvasken efter restaurangbesöket. Antagligen är detta något vi helt enkelt måste vänja oss vid. En tröst är ju att vi i alla fall är väldigt intelligenta.

Har du vänner eller familj som har lätt för att spilla på sig? Dela då denna artikel med dem så att de också kan finna tröst i att de i alla fall är intelligenta.

Annons