Annons

Det här händer i din kropp om du börjar äta rödbetor!

Annons

Rödbetor är kända för de flesta av oss, denna lilla rotfrukten har också kommit under kategorin supermat. Om du gör rödbetsjuice har det ett antal positiva hälsoeffekter, det är en bra källa till vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Det är också mycket rikt på vitamin C, folat, vitamin B6, kalium och mer. Här kommer några av de fördelar som denna lilla rödbetor kan ge oss.

Alla dessa egenskaper är bra för hälsan och äter du mycket rödbetor eller dricker ett glas rödbetsjuice (1 dl) varje dag kommer kroppen att tacka dig!

Här är fördelarna med rödbetor:

1. Finare hud

Rödbetor verkar faktisk rensande och kan användas som detox, det kommer att hjälpa mot hudproblem såsom finnar, små fläckar och inflammation, folat kan bekämpa rynkor och ålderstecken och kommer hjälpa så att huden ser fräschare och yngre ut, enligt Anna Dysholm, medicinsk hudvårdsterapeut. Drick, ät eller smör det på huden.

2. Håret

Rödbetor innehåller kolhydrater, proteiner, potassuim, kalcium och mer, alla dessa är nödvändiga för håret att växa. De kommer inte bara stärka hårväxten, men gör det också tjockare och mer glansigt. Så om du inte redan har rödbetor i din kost är det en bra anledning att inkludera det.


3. Sänkt blodtryck

Rödbetan är rik på nitrat, som i kroppen omvandlas till kväveoxid. Studier visar att molekylen vidgar och får blodkärl att slappna av, vilket i sin tur bidrar till ett mer syrerikt blod. Bättre cirkulation, lägre blodtryck, förbättrad prestationsförmåga, ämnesomsättning och muskelfunktion har du alltså att tjäna på att äta betor.

4. Friskare lever

Studier visar att aminosyran betain, som finns i rödbetor, kan förebygga och minska risken att drabbas av fettlever.

5. Starkare hjärta

Rödbetor är fullproppade med antioxidanter som bland annat ger skydd mot hjärtsjukdomar och övervikt. Ny forskning pekar till och med mot att rotfruktens färgämne betacyanin, kan ge skydd mot cancerframkallande ämnen.


6. Ökad sexlust

Rödbetsjuice kan göra att blodkärlen vidgas och blir mer elastiska av kväveoxiden, vilket kan ha en blodtryckssänkande effekt. Det är ingen slump att så många idrottare dricker rödbetsjuice när de vill prestera på topp. Med en ökad syretillförsel blir även musklerna mer uthålliga och du kan prestera både bättre och längre. 

7. Håller magen i trim

Juice från rödbetan kan förbättra matsmältningen och även öka ämnesomsättningen. Mycket hänger ihop att magen behöver fiberrik mat, så som rödbetor.

8. Kan motverka diabetes

Rödbetor kan motverka diabetes typ 2 och komplikationer av sjukdomen. Rödbetor innehåller, förutom nitrater och olika näringsämnen, också antioxidanten betalain. Antioxidanter motverkar för höga halter av fria radikaler som annars kan orsaka oxidativ stress. Studier har också visat att de har positiv effekt på blodfetter och blodsocker. Dessutom gynnas processen i kroppen där nitrat omvandlas till kväveoxid, skriver Diabetes Wellness Sverige.

Dela gärna vidare denna artikel på Facebook med alla dina vänner.

Annons