Annons

Sluta håll fisarna inne – här är 7 överraskande och hälsosamma fördelar med att släppa väder

Annons

I dagens samhälle bryr vi oss betydligt mycket mer om avskildhet än förr. Om man skulle råka uträtta sina behov sig på offentliga platser så är det oerhört pinsamt. Om fisen låter eller luktar så är det katastrof, även om det är helt naturligt och någonting som alla gör. Om vi säger att du pruttar mellan 3650 och 7300 gånger om året. Vad säger du då?

Att fisa är kanske inte det mest glamorösa sättet att förbättra eller utvärdera vår hälsa på, men det är en indikation på ett hälsosamt och välfungerande matsmältningssystem och en balanserad nivå av tarmbakterier.

Enligt thefartfacts.com innehåller fisar följande beståndsdelar:

9% kväve

21% väte

9% koldioxid

7% metan

4% syre

1% vätesulfid (det som gör att det luktar)

Medical Daily menar att människor fiser mellan fem och tio gånger om dagen, men thefartfacts.com bedömer att det är upp till 14 gånger. De flesta av våra fisar händer när vi sover. Livsmedel som är kända för att orsaka flatulens är sådana som är höga i kolhydrater, som t.ex. bönor, kronärtskockor, mejeriprodukter, sötpotatis, havre, nötter, soja och vete.

Du måste äta massor med raffinerade sockerarter om du vill sluta fisa , och det är inte hälsosamt för någon.

Trots vad myten må säga, fiser kvinnor lika mycket som män. Thefartfacts.com påstår att har kvinnor mer koncentrerade och luktstarka fisar än män, allt enligt en studie där män och kvinnor åt samma typ och mängd mat.

Oavsett varför eller hur många gånger vi fiser finns det många anledningar till att det är bra för oss, och här är några av dem.


Förhindrar uppsvällning

Uppsvällning orsakas av en uppbyggnad av gas i din tarm och att fisa är den perfekta boten. Om dina byxor känns sig lite tighta, överväg att släppa en brakare.

Det hjälper till att balansera din kost

Att fisa kan hjälpa dig att avgöra om din diet är balanserad eller ej, eftersom din kropp kommer att reagera på olika livsmedel på olika sätt. Om du t.ex. äter mycket rött kött, kommer dina fisar att stinka mer. Om du äter mycket kolhydrater, kommer du att fisa mer, men fisarna kommer att ha en mer neutral lukt.

Reducera buksmärta

Att hålla inne gas kan orsaka buksmärtor och illamående. Så att släppa ut gasen kommer definitivt hjälpa till att lindra denna smärta. Om du har problem att släppa ut gasen kan du försiktigt massera magen.

Tarmhälsa

Att hålla inne gas eller försöka manipulera hur den släpps ut kan skada din tjocktarm och öka risken för hemorrojder. De som har problem med tjocktarmen får veta att de inte ska hålla inne fisar. Så det är bäst att bara låta gasen slippa ut naturligt när du behöver, och inte bry sig om vad folk tycker.

Att lukta på dina fisar är hälsosamt

Men ingen kommer att erkänna att de tycker om lukten av sina egna fisar, trots att alla gör det. Andra människors fisar… inte så mycket.

Kanske beror det på att vi instinktivt vet att det är bra för oss. Detta beror på att vätesulfiden som produceras i våra tarmar under matsmältningen kan förhindra mitokondriell skada av våra celler. Detta förhindrar stroke, hjärtsjukdomar och artrit.

Avgör om du har matallergier

Flatulens kan avgöra om vi har vissa livsmedelsallergier som laktos- och glutenintolerans. Detta beror på att du kommer att fisa extra mycket efter att ha konsumerat livsmedel som innehåller allergenerna.

Om detta inträffar och du misstänker att du kan ha en allergi, sök genast läkare.

Det är skönt

Att fisa känns fantastiskt. Om det inte är en tillräckligt bra anledning för att fisa är du svårövertygad. Och att försöka hålla fisar inne kan göra oss sura och snarstuckna.

Om du tror att du fiser mer än genomsnittet kan du prova följande:

  •      Se till att du inte har några tillstånd som kräver medicinsk hjälp
  •      Ät långsamt
  •      Undvik kolsyrade drycker och artificiella sötningsmedel
  •      Se till att motionera mer

Annars är det bara att bli mer bekväm med att vara en människa och göra det som är naturligt för oss. När allt kommer omkring är ett hälsosamt matsmältningssystem något att vara tacksam för.

Dela gärna vidare artikeln med vänner och familj.

Annons