Annons

Du bör ALDRIG säga dessa 4 saker till någon som är deprimerad

Annons

Depression är en extremt vanlig psykisk sjukdom, med cirka 20-25% av alla vuxna drabbas av minst av en depressiv episod i sina livstider. Medan det är vanligt för de flesta att känna sig deprimerad ibland, så påverkar det vissa människor hela livet.

Eftersom människor inte ofta förstår sig på depression, säger de saker som kan upplevas okänsligt utan mening, vilket förhindrar att många som lider av depression från att öppna upp om prata om deras tillstånd.

Här är fyra saker du inte ska säga till någon som lider av depression när man försöker öppna en dialog med dem.


1. ”Ryck upp dig lite, va!”

Depression är ofta missförstådd av de flesta människor, som ibland tror att människor som har det antingen gör sig själva ledsna eller använder det för att få uppmärksamhet. Men så är det verkligen inte. Det finns ingen som ger sig självmant en depression. Det är en kemisk reaktion i hjärnan som får folk att tänka och uppträda på det sätt de gör och det kan inte kontrolleras.

Du ska inte berätta för personer med depression att de bara ska ta sig samman eftersom det motsvarar att säga till personer med halsinfektion som de bara måste komma över det. Depression är något som dess drabbade inte kan hjälpa till, så det spelar ingen roll om sjukdomen låter som om det inte spelar någon roll.


2. "Det finns andra som har det mycket värre än dig."

En vanlig sak som folk tenderar att påpeka när man pratar med dem med depression är hur bra de har det jämfört med andra som har det sämre i livet. Naturligtvis är det inget fel att vara tacksam för sitt liv, men denna logik förstår inte att personer med depression kan fortfarande vara tacksamma för allt sitt liv.


3. "Tror du verkligen att det är en bra idé att ta medicin för det?"

Eftersom depression är en sjukdom, är det inte meningsfullt att säga till depressiva människor att de inte ska ta medicinen. Det finns något som många depressiva hör, eftersom det finns ett stigma om användningen av antidepressiva läkemedel.

Människor tänker ofta på att det är något som man ska undvika, uppfattar dem som droger folk tar för att klara av att hantera livet. Människor inser inte att antidepressiva läkemedel finns tillgängliga på recept från läkare och att det är ett viktigt hjälpmedel mot depression. Det är lätt att döma människor att ta medicin, men det motsvarar att kritisera människor för att ta antibiotika mot infektioner.


4. "Du verkar må bra i skolan/jobbet."

Många tror att det är omöjligt att göra bra ifrån sig i skolan eller på jobbet om du är deprimerad. Men den här uppfattningen tar inte hänsyn till att personer med depression ofta har en fasad när de interagerar med världen runt dem. 

De går till jobbet, hänger med vänner, deltar i sociala sammankomster och gör en mängd andra saker samtidigt som de verkar glada på utsidan när de i själva verket lider på insidan. De utför nödvändiga sociala uppgifter under dagen och låter som om allt är bra, men verkligheten är att de är brutna människor som behöver hjälp från vänner och familj.

Depression är en sjukdom som i många fall medför risk för självmord. Så innan du frågar eller bedömer personer med depression, bör du noga tänka efter noga. Det finns en god chans att du känner till någon med depression och vad de behöver är varken frågor eller oinformerade förslag från dig. De behöver kärlek och stöd från deras närmaste.

Dela den här artikeln med andra så att de också får den kunskap som behövs för att få en bra dialog med personer som lider av depression. Dessutom kan du gärna kommentera om hur du relaterar till den här artikeln och dela din åsikt med oss.

Annons