Annons

9 saker som händer med din kropp om du börjar dagen med att dricka ett glas vatten

Annons

Alla vet att våra kroppar behöver vatten - men vad du kanske inte inser är att börja dagen med ett glas vatten kan ha många hälsofördelar. I flera delar av världen har detta blivit en viktig del av kulturen eftersom det kan vara till nytta för din kropp. Här får du veta varför:

1. Rensar kroppen på gifter

Under natten rensar kroppen organen på gifter, och när kroppen får i sig vatten startar den en rörelse i tarmarna. Om du då dricker vatten på tom mage efter natten kommer de dåliga gifterna spolas ut. På så sätt får kroppen en fräsch start direkt på morgonen!

2. Bra för huden 

Om man är uttorkad kan det bidra till rynkor och förstorade porer i huden. I en undersökning märkte man att 0,5 L vatten på tom mage ökade blodcirkulationen och gav därmed lyster till huden. Du är inte längre uttorkad vilket ger huden spänst under hela dagen.

3. Bidrar till hälsosam viktnedgång

Om du har tom mage kommer vattnet sätta igång matsmältningen vilket bidrar till att du känner dig mindre hungrig under dagen. Vatten fyller också upp magsäcken till viss del, så ditt sötsuget kommer också att minska – och då lägger du inte på dig de där extra kilona!

asd

4. Skinande och välmående hår

Genom att dricka vatten ger man samtidigt näring till håret – från insidan och ut. Faktum är att vatten utgör nästan en fjärdedel av vikten av ett hårstrå.

5. Förhindrar njursten och urinvägsinfektion

Om du dricker vatten på tom mage tar du bort syrorna i magen som leder till njursten. Samma sak gäller för att förhindra eller lindra urinvägsinfektion – om du dricker mycket vatten spolas gifterna som orsakar infektionen bort.

6. Halsbränna

När du dricker vatten sköljer du ned frätande magsyra som läckt upp i halsen, vilket ger en snabb lindring. Även magsäckens slemhinnor är beroende av tillräckligt med vatten för att kunna skydda mot magsyran där i.

odk3

7. Förbättrar matsmältningen

Undersökningar visar att matsmältningen förbättras med mer än 20% om du dricker vatten på tom mage. Fibrerna, vars funktion är just att förbättra matsmältning, behöver även vatten för att utföra sitt arbete så bra som möjligt.

8. Du undviker förkylningar

Slemhinnor i mun, hals och näsa är försedda med antikroppar som bekämpar de virus du andas in eller får i dig via mat och dryck. Får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut och blir mottagliga för infektioner som kan orsaka förkylningar, halsfluss och hosta.

9. Din hjärna kommer i toppform

En mycket vanlig orsak till trötthet är vätskebrist. Uttorkningen verkar förlösande på din koncentrationsförmåga, koordinationsförmåga och reaktionstid. Känner du dig slö och okoncentrerad så drick ett glas vatten – det finns stora chanser att det hjälper.

Dela detta vidare med era vänner så att vi allihopa blir bättre på att dricka mer vatten.

Annons