Annons

Dödlig hundsjukdom sprids via vattenpölar - nu hjälps vi åt att varna alla hundägare där ute!

Annons

En en allvarlig bakterie infektion som riskerar att smitta både hundar och människor sprids i Göteborg. Nu varnar veterinärer för den livsfarliga sjukdomen.

– Det som kan hända i ett akutläge är att man kan få njursvikt och kan bli väldigt sjuk av det. I värsta fall kan djuret dö, säger Gustaf Svensson, chefsveterinär på djursjukhuset Blå Stjärnan, till GP.


Den senaste tiden har flera hundar i Göteborgsområdet drabbats av sjukdomen leptospiros. Sjukdomen kan spridas från djur till människa, och nu går veterinärer ut och varnar för sjukdomen.

Enligt experterna kan bakterierna infektera djur genom slemhinnor och hudskador. Därefter kan sjukdomen smitta vidare via stillastående vatten som vattenpölar och vattendrag, där de smittade kissat. Människor kan drabbas via infekterat hundkiss.

Sjukdomen kan uppträda med lindriga, influensaliknande symptom, såsom feber, leverskador och blödningar i slemhinnorna. Sjukdomen kan i sällsynta fall leda till döden.

Leptospiros en ovanlig sjukdom i Sverige. Under sommaren har två hundar behandlats på djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg för sjukdomen.

– Det som kan hända i ett akutläge är att man kan få njursvikt och kan bli väldigt sjuk av det. I värsta fall kan djuret dö, men det finns också de djur som klarar sig förbi sjukdomen med hjälp av intensivvård, säger han till GP.

Katarina Bewig är chefsveterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar på Evidensia Djursjukhus i Göteborg, och hon menar att man märkt en ökning i antalet hundar som drabbas av sjukdomen.

– Tidigare har det varit importerade hundar i södra Europa som drabbats mestadels, men nu är det fler fall i Sverige än innan. Normalt är det smågnagare som är smittspridare och det som har gjort att vi har reagerat nu har varit att de hundar som har drabbats har bott i centrala Göteborg, så sjukdomen har fått fäste bland oss, snarare än i skog och mark. Därför har vi nu gått ut och rekommenderat att man ska vaccinera sina hundar, säger hon till GP.

Hon har ett råd till alla hundägare:

– Som hundägare tycker jag att man ska vara observant. Det är bra att vaccinera mot det här.

Dela gärna vidare så att fler hundägare vet om detta!

Annons