Annons

11 tecken på att sköldkörteln inte fungerar – så upptäcker varningssignalerna i tid

Annons

Sköldkörteln är en körtel som reglerar kroppens ämnesomsättning. Den bestämmer den hastighet med vilken kroppen förbränner kalorier och hur snabbt hjärtat slår, och den är ansvarig för att upprätthålla hormonbalansen. I vuxen ålder börjar människor ofta lida av symtom på sköldkörtelproblem, vilket leder till olika sjukdomar som påverkar den fysiska och emotionella hälsan.

De tre vanligaste sköldkörtelproblemen är hypotyreos, hypertyreos och sköldkörtelknölar. Även om de alla påverkar kroppen på olika sätt har de några gemensamma symtom som kan varna oss. Nedan går vi igenom 11 vanliga symtom på sköldkörtelproblem som alla bör känna till.


1. Upplevd svaghet i dina muskler

Du känner dig svag och orkar inte riktigt som vanligt.

2. Problem med hud, hår och naglar

Naglarna kan släppa, du kan tappa hår samt uppleva bekymmer med din hud som du inte haft tidigare.

3. Psykiska symtom

Du kan känna dig orolig och ha nära till gråten, känna dig extra känslig och nervös.


4. Påverkan på humöret

Det kan vara så att du upplever dig irriterad och mer arg än vanligt.

5. Påverkan på matsmältningssystemet

Du kan bli lös i magen, uppleva förlorad eller minskad aptit och tappa i vikt.

6. Rubbning av menstruationscykeln

Din mens förskjuts, håller inte sin vanliga rytm eller upphör.


7. Sömnstörningar

Du kan få sämre sömn och uppleva större trötthet än vanligt.

8. Oregelbunden kroppstemperatur

Du kan uppleva svallningar av svettningar och värmekänsla i kroppen


9. Påverkan på hjärtat

Du kan känna hjärtklappning, få en ökad puls och uppleva darrningar i kroppen. Äldre personer kan uppleva hög puls och förmaksflimmer, ibland som det enda symptomet.

10. Ögonbesvär, förändring i ögonens utseende

Ögonen kan bli irriterade, det kan kännas som att man har grus i dem, de kan svida och bli röda. Ögonen kan se konstiga ut på grund av att de ser ut som att de blivit framskjutna ur ögonhålan samtidigt som ögonlocken dragits uppåt. Mer ovanliga symptom är dubbelseende, nedsatt syn eller exoftalmus, det vill säga ögon som gravt står ut från ögonhålan.


11. Hög feber, hjärtklappning, rastlöshet och rikliga svettningar

Dessa nästan influensaliknande symptom kan indikera på den allvarligaste (men ovanliga varianten) av hypertyreos så kallad toxisk kris. Kroppen går på max med hög ämnesomsättning, detta är ett kritiskt tillstånd.

I de flesta fall upptäcks sköldkörtelproblem när de redan är avancerade eftersom de vid tidiga symtom ofta förväxlas med andra åkommor. Det är väldigt viktigt att vara medveten om symtomen då de är nyckeln till en tidig diagnos. Att ignorera symtomen på ett eventuellt problem med sköldkörteln kan leda till ytterligare hälsoproblem som är svåra att behandla.

Om du upplever symtom på sköldkörtelproblem är det viktigt att du konsulterar din läkare för undersökning och diagnostik. Om du dessutom har en familjehistoria av sköldkörtelproblem bör du gå på regelbundna kontroller för att säkerställa att din sköldkörtel fungerar som den ska.

Glöm inte att DELA denna information för att hjälpa till att sprida uppmärksamhet om sköldkörtelsjukdomar och dess symptom!

Annons