Annons

Studie visar att låta barn vara barfota gör dem smartare

Annons

Från och med det ögonblicket som barn lär sig gå, sätter de flesta föräldrar skor på sina barn. Det verkar logiskt men en studie pekar på att det kan vara fördelaktigt för barnets utveckling att istället gå barfota. Det finns hälsofördelar även för vuxna med att gå barfota.

Under de första åren av ett barns liv håller det sensoriska systemet på att utvecklas och hjärnan lär, anpassar sig och växer.


Våra fem sinnen - beröring, syn, hörsel, lukt och smak - gör så att det händer. Beröring verkar dock vara undervärderad och underskattad.

Dr. Kacie Flegal arbetar som en vitalistisk kiropraktor och är också medlem i ICPA, International Chiropractic Pediatrics Association. Hon skriver att två sensoriska system, i synnerhet proprioceptiva systemet och vestibulära systemet, är lätt förbisedda men ändå viktiga. Att gå barfota bidrar oftast till att förbättra utvecklingen av dessa system och höjer hjärnfunktionen.


Proprioception är en term för förmågan att förstå rörelsen och positioneringen av människokroppen. Receptorer i dina leder, muskler och annan vävnad arbetar tillsammans och skickar signaler till din hjärna. Det vestibulära systemet å andra sidan är ansvarigt för balans och koordinationsförändringar. En persons tyngdpunkt och hållning, till exempel, bestäms av detta vestibulära system.

För att dessa system ska utvecklas så bra som möjligt är det nödvändigt att "förse" dem med sensorisk inmatning.


Det är med andra ord inte en bra idé att alltid låta dina barn gå med skor, eftersom genom att gå barfota får kroppen sensorisk inmatning till dessa system och i sin tur till hjärnan. Läkaren säger att fötterna är helt perfekta för detta eftersom de är utrustade med starka neurologiska anslutningar och många sensoriska celler.

Att gå med skor hindrar den taktila återkopplingen från att skickas till kroppen, eftersom sensorerna helt enkelt inte stimuleras. Vi är vanligtvis oroliga för att våra barns fötter ska bli skadade eller smittade med någon typ av otäck sjukdom, men risken för det är låg.

Enligt doktorn, att tillåta och motivera dina barn att gå barfota resulterar i bättre neuromuskulär styrka, det förbättrar också balansering, koordinering och rumsorientering. När fötterna får mer stimulans resulterar det i en högre utveckling av hjärncentra.


"Det är uppenbart att vi vill skydda våra små när de leker i kalla eller hårda miljöer och hålla dem säkra. Låt ditt barn gå på en mjuk plats som gräs, jord eller våta löv och uppmuntra ditt barn att upptäcka hur bra det känns att gå runt med nakna fötter! Som ett resultat kommer du att tillåta dem en bra plattform för utveckling av högre hjärncentra som är ansvariga för emotionell kontroll, problemlösning, språk, sociala färdigheter och självförsörjning ", skrev doktorn i en artikel.

Även om små barn helt klart kan dra nytta av att gå utan skor, gäller de flesta fördelarna fortfarande för vuxna.

Dessa två sensoriska system kan fortfarande stimuleras genom att gå barfota och nya neurala anslutningar kan fortfarande utvecklas, oavsett din ålder. Med andra ord, om du har orienterings- och balansproblem, att gå utan skor kan hjälpa dig med det!

"När var senaste gången du tog av dina skor och gick barfota i jord, gräs eller i en vattenpöl? Uppmuntra dig själv tillsammans med dina barn att utforska, leka och att vara fri. Låt världen kittla dina sinnen! Inte bara känner det sig fantastiskt att intimt ansluta sig till jorden under fötterna, men att gå barfota kan ta dig tillbaks till din egen barndom, där du kan uppleva världen som en ny och spännande plats ... precis som barn gör! " avslutar doktorn.


Med andra ord, att lämna skorna hemma är definitivt något du kan göra oftare.

Vänligen dela detta med dina vänner och familj så de också får ta del av denna information. 

Annons