Brittatårtan gör succé på nätet: När jag ser lagren förstår jag varför!
Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Pinocchiotårta, Sommartårta och säkert minst lika många namn till! Det här är en älskad klassiker med sockerkaksbotten toppat med maräng, så himla god!
Du behöver:
Till sockerkaksbotten
• 5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
• 100 g smör, rumsvarmt
• 1,5 dl strösocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 tsk bakpulver
• 2 dl vetemjöl
• 0,75 dl mjölk
Till marängen
• 5 äggvitor
• 2 1/2 dl strösocker
Till garnering
• 2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)
Till fyllningen
• Färska bär
• 3 dl vispgrädde
Så gör du:
Sockerkaksbotten
1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).
2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten på en plåt medbakplåtspapper, fördela smeten jämnt med hjälp av en slickepott eller palett.
Maräng
4. Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum.Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.
5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.
6. Strö mandelspån över marängen.
7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt den kallna på plåten.
Montering
8. Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Vispa grädden fluffig och bred ut den på bottnen. Lägg över färska bär. Lägg över den andra bottnen som sett lock.
Många har även testat vaniljkräm eller chokladkräm i mitten istället för grädde. Båda varianterna var mycket uppskattade!
Dela gärna det fantastiska receptet så att fler får ta del av det!