Annons

Det här är varför du borde tvätta dina kläder med ättika – anledningen är genialisk

Annons

Sköljmedel är giftigt och kan bland annat framkalla allergier.  En kemikaliebomb man helst ska undvika – speciellt med barn. Lösningen heter ättika, dessutom håller den tvättmaskinen fräsch! 

Sköljmedel ska bidra till att göra kläderna mjuka och lena, vilket ger en helt ljuvlig känsla på kroppen. Men det alla kanske inte känner till är att sköljmedel inte alls är hälsosamt.

Många sköljmedel innehåller nämligen kemikalier som bryter ned klädernas elasticitet, parfymen är en blandning av dessa gifter. Och det är heller inget som försvinner från tygerna.

För att lukten ska sitta kvar extra länge tillsätts dessutom ftalater – ett hormonstörande ämne som är skadligt för barn och även kan framkalla allergier. Betänk då att detta har vi allra närmast vår hud, både i kläder, lakan och handdukar.

Dessutom är det så att kemikalierna från sköljmedlet förorenar naturen när det rinner ut i våra vatten.

Därför ska du tvätta dina kläder med ättika

Det här knepet är både genialt och enkelt. Byt ut ditt sköljmedel mot ättika istället. Anledningen är att de har samma mjukgörande effekt samt att det är helt ofarligt!

Inte nog med det så är det även skonsamt mot tvättmaskinen då ämnet gör tvättmaskinen ren och fräsch.

Tack vare ättika så neutraliseras den dåliga lukten i kläderna. Det är inte heller särskilt dyrt. En flaska med 24% ättika kan köpas i en vanlig mataffär för dryga 12 kronor. Använder du 0,25 dl per tvätt räcker det till 48 tvättar, skriver Expressen.

För att göra det extra fräscht så går det alldeles utmärkt att tillsätta eteriska oljor, exempelvis lavendel och eukalyptus.


Recept på naturligt eget sköljmedel:

Expressen har ett bra recept på naturligt sköljmedel som jag själv använder:

• 9 dl uppkokt avsvalnat vatten

• 3 dl 24 procentig ättika

• Cirka 10 droppar eterisk lavendelolja

Så gör du: 

Du blandar ättika, lavendelolja och vatten i en vanlig flaska. Sedan skakar du om den och häller i lite i tvätten.

Dela gärna för att tipsa andra om detta fantastiska tips, de kommer att tacka dig.

Annons