Annons

MP:s nya förslag: Den som storhandlar med bil ska betala mer skatt

Annons

Nu vill miljöpartiet att kommuner ska kunna ska ut skatt om du storhandlar med bil utanför stan. De tycker fler ska använda lådcykel istället för bil när de storhandlar.

”Det kan vara en så kallad Christiania-cykel. Men det finns många olika varianter när man har fler kassar än vad som passar att hänga på styret,” säger Karin Svensson Smith, trafikpolitisk talesperson till Expressen.

Di:s debattsida föreslår Miljöpartiet flera lösningar för att förändra ”bilnormen” – att bilen är människors förstahandsval.

Ett av förslagen: Att kommunen ska få ta ut parkeringsskatt vid köpcenter som ligger utanför stan. Parkeringsplatser som idag är gratis.

”Det görs många korta bilresor till externa köpcenter. Det hävdas ibland att man behöver ta bilen till externa köpcenter.

Men undersökningar från bland annat Lunds tekniska Högskola har visat att det många gånger handlas en mängd som man skulle ha kunnat få med sig på cykel, eller genom att resa kollektivt,” säger Karin Svensson Smith som skrivit debattartikeln med partikollegan Emma Berginger till Expressen.

Fil:20171005 Ica Kvantum Svedala 0197 (37068814754).jpg

Låna Christiana-cykel

”Det är ganska vanligt i Lund och förekommer ännu mer i Malmö. Det finns särskilda bostadshus där man har tillgång till dem genom att boka. Det kan vara en så kallad Christiania-cykel. Men det finns många olika varianter när man har fler kassar än vad som passar att hänga på styret,” säger Karin Svensson Smith till Expressen.

Karin Svensson Smith vill att man kommer på nya lösningar till problem istället för att bilen och vägen tar mer plats, något som varit normen de senaste 16 åren.

Hur hög skatten skulle vara är ännu inte klart.

Karin Svensson Smith

Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarerna nedan!

Annons