Annons

Så här skyddar du katten från värmeslag i livsfarliga värmen

Annons

Inte bara människor och hundar kan bli skadade av för stark värme. Katter kan fara illa av värmen och få ett farligt värmeslag. För att undvika detta finns det några saker som du kan göra. 

När vi människor blir för varma så svettas vi för att sänka kroppstemperaturen men det kan inte katter. För att kyla ner sig kan katter flämta eller slicka på kroppen men ibland är det inte tillräckligt. Just nu är det väldigt varmt i Sverige vilket medför en risk att din katt kan få värmeslag. Risken är större om din katt har sjukdomar, är gammal eller överviktig.

Misstänker du att din katt drabbats av värmeslag ska du åka till veterinären men för att förhindra värmeslag från början kan du pröva det här:


1. Se till att katten håller sig kall.

Att skaffa en AC för kattens skulle kanske är i överkant men se till att katten alltid har vatten att dricka och att det är korsdrag i hemmet så att frisk luft kommer in. Lämna inte katten i en bil även om rutorna är öppna. En katt kan få värmeslag riktigt snabbt eftersom de inte kan kyla ner sig genom att svettas.

2. Lär dig hur symptomen på värmeslag ser ut.

Du måste kyla ner katten direkt om den känns slö, kräks eller har svårt att stå och vinglar. Kontakta även veterinär. Du kan stryka isbitar över kattens päls för att sänka kattens kroppstemperatur. 

SYMTOM PÅ VÄRMESLAG HOS KATT:

  •  Flåsighet
  •  Kraftig röd tunga
  •  Kraftigt rött eller blekt tandkött
  •  Klibbig saliv
  •  Slöhet
  •  Vinglighet
  •  Kräkningar och diarré
  •  Chock
  •  Koma

källa: www.kattstatus.se

3. Se till att katten har tillräckligt att dricka.

Se till att katten kan få tag på vatten på flera olika platser i lägenheten, även på kattens gömställen. Du kan med fördel lägga is i vattnet för att hålla det kallt. 

4. Lek med katten när det är svalare.

Låt katten vila under de varmare timmarna och lek istället med katten när det är svalare som på kvällen eller tidigt på morgonen. Leken ökar nämligen kattens kroppstemperatur i onödan. 

5. Borsta kattens päls. 

Om du sköter kattens päls och borstar ofta så är det lättare för katten att bli sval på egen hand. Katter kan nämligen bara kyla ner sig själva genom att slicka på pälsen eller flämta. 

https://www.expressen.se/halsoliv/5-satt-att-skydda-din-katt-fran-varmeslag/

http://www.kattstatus.se/sida61.html


Annons