Annons

Därför laddar du din mobil på helt fel sätt

Annons

Redan tio procent? Det har ju bara gått en halv dag! Ett trött mobilbatteri har de flesta upplevt – men färre vet att det kan vara vårt eget fel. Så här får du batteriet i din telefon att leva längre, enligt experterna.

På sajten ”Battery University” har elektronikföretaget Cadex samlat flera tips om hur du bäst laddar telefonen och reder ut de vetenskapliga orsakerna. Enligt sajten utsätter vi batterierna för onödig ”stress”. Och precis som hos människor kan stressen bidra till att de både fungerar sämre och får kortare livstid.

Ladda ofta

En seglivad föreställning är att batterier tar skada av att laddas för ofta. Många ser dessutom till att helt ladda ur sin telefon innan de kopplar in den till en laddare. Det var bästa metoden för gamla nickel-kadmiumbatterier, men litiumbatteriet i din telefon mår faktiskt bäst av att laddas ofta och lite åt gången.

Sluta nattladda

Pluggar du också in telefonen till laddaren när du går och lägger dig? Sluta med det. Att fortsätta mata spänning till telefonen när den är fulladdad gör att batteriet fortsätter jobba hela natten och det slits ut fortare. Låt batteriet vila medan du själv gör det.

Ladda lagom

Dra helst ur laddaren innan batteriet når 100 procent. Till skillnad från många andra sorters batterier mår litiumbatterierna inte bra av för hög spänning, enligt Battery University.

Håll kylan

Värme och smartphone-batterier är ingen bra kombination. Vissa fodral kan fungera som isolering och gör telefonen onödigt varm när du laddar. Ett tips är att ta ur telefonen ur fodralet innan du pluggar in den.

Annons