Annons

De förväxlar hennes barn vid födseln, men efter att ha fått tillbaka honom bestämmer hon sig för att även behålla barnet som de gett henne av misstag

Annons

Orden "mor" och "mamma" används som synonymer men de betyder inte alltid samma sak. Det första ordet indikerar vem som burit på och fött ett barn. Den andra identifierar bättre den som fostrar barnet, tar hand om det och ger det all den kärlek den behöver. Varje kvinna som fysiskt kan bli gravid kan potentiellt vara en mamma. Men inte alla har förmågan att verkligen vara mammor. Den här historien handlar om de som istället är det.


2004 var Rita Ribeiro da Silva 31 år gammal och födde ett barn på sjukhuset Sorocaba i Sao Paulo, Brasilien. Det som hände sedan låter som det är taget direkt ur en roman. Några timmar efter förlossningen, när sjuksköterskorna kom tillbaka med barnet till henne för första gången, insåg kvinnan att det hade skett ett misstag. Barnet hade ljus hy medan både hon och mannen var svarta. Mannen tänkte omedelbart att detta var ett bevis på otrohet och hans reaktion var att lämna hemmet.


Rita tog några prover och det visade sig att hon hade rätt. Ett misstag hade skett på förlossningsavdelningen. Vitor Hugo, hennes biologiska son, befann sig med en annan familj i den närliggande staden Piedade. Bekräftelsen av misstaget kom också från DNA-testet.


Efter några dagar fick Rita återigen krama om sitt barn, men var förvånad över att finna honom i så dåligt skick. Uppenbarligen hade kvinnan som tagit hand om honom inte någon modersinstinkt.

Hon var glad över att ha fått tillbaka sin son men nu var hon orolig för Giuliano, barnet som hon, även om så bara i några dagar, hade ammat och tagit hand om som om det var hennes eget. Strax efter att hon fick veta att den andra kvinnan hade beslutat sig för att lämna bort barnet, eftersom hon inte kunde uppfostra honom.


Trots att Rita levde under ganska enkla förhållanden, missade hon inte chansen att försöka adoptera honom också. År senare tillät domstolen kvinnan att officiellt behålla även Giuliano. Båda pojkarna är stora nu, fostrade som bröder, barn till två olika mödrar, men med samma extraordinära mamma.

Annons