Annons

Dan Eliasson bryter tystnaden om resan till Gran Canaria: Resan var nödvändig

Annons

Dan Eliasson åkte till Las Palmas på en 14-dagarsresa mitt under pandemin, som Expressen var först med att avslöja.

Nu har MSB:s genereldirektör valt att kommentera resan:

– Den här tyckte jag var nödvändig, säger han till tidningens reporter.


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har haft en tydlig roll under många pressträffar tillsammans med regeringen och Folkhälsomyndigheten. 

På sin hemsida har de samlat information om den pågående pandemin – samtidigt som Folkhälsomyndigheten har avrått från att göra icke-nödvändiga resor. Anders Tegnell har flera gånger påpekat att resor görs på egen risk då regler i olika länder kan ändras med kort varsel. 

Dagen före nyårsafton kunde Expressen avslöja att MSB:s generaldirektör Dan Eliasson reste till Las Palmas på Kanarieöarna innan jul.

Nu har Dan Eliasson själv valt att bemöta frågorna.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, säger Dan Eliasson till tidningen.

Han motiverar den med att hans familj är bosatt i Spanien.

– Min dotter vistas här och jobbar, och jag ville fira jul med familjen.

På frågan vad han har gjort på Kanarieöarna påstår han att han ägnat sig åt arbetet. Han har dagligen lett möten, både externa och interna, och varit fullt uppdaterad på läget.

– Jag har naturligtvis varit ledig under julhelgerna och jag har jobbat en del på distans.

– Som jag sa, jag har firat jul med min familj. Min dotter vistas här och jobbar, och jag ville fira jul med familjen, svarar han.

När bokade du resan?

– När vi konstaterade att vi inte kunde fira jul tillsammans, om inte jag åkte ner. Så då bokade jag den ungefär 10-14 dagar före avfärd.

Inrikesminister Mikael Damberg bekräftade Eliassons semesterresa 30 december, men valde då att inte uttala sig om det moraliska i att en hög företrädare för myndigheten valt att åka utomlands.

– Jag noterar att han här på semester och att han har valt att åka utomlands. Jag tror att det är han som måste redogöra för bevekelsegrunderna och argumenten för den utlandsresan, sa han då.

Annons