Annons

Förslaget: Dubbla lönerna för all sjukvårdspersonal – som tack för deras hjälteinsatser i coronakrisen

Annons

Nu presenteras ett krislägesavtal från Region Stockholm som innebär att sjukvårdspersonal får 120 procent mer i lön.

Bland de som ställer sig positivt bakom avtalet är Läkarförbundet som har tidigare vittnat om ett hårt arbetsklimat under corona.

– Vi behöver ordnade förhållanden därute, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges Läkarförbund till SVT Nyheter.

Nu begär Region Stockholm att krislägesavtalet ska aktiveras vilket skulle fördubbla en del vårdanställdas löner i Stockholm. 

Full enighet

Under onsdagen krävde Vårdförbundet att Region Stockholm skulle aktivera krislägesavtalet, vilket tillfälligt skulle dubbla en del av vårdpersonalens grundlöner.

Under torsdagen röstade regionstyrelsen igenom att en sådan begäran ska lämnas in till Sveriges kommuner och regioner (SKR). 

– Regionstyrelsen har i full enighet valt att begära hos SKR om att få aktivera krislägesavtalet för personer som är anvisade arbete inom regionens intenvvårdsenheter, säger Iréne Svenonius, (M), finansregionråd i Stockholm, under presskonferensen.


Avtalet gäller all personal som arbetar med intensivvård i region Stockholm, inklusive St Görans sjukhus, rapporterar Aftonbladet.

– Jag tycker det är bra att avtalet finns, men det betyder också 48 timmar grundarbetstid. Det kan bli väldigt tungt för personalen, men det är också därför vi betalar dem mycket mer, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm till Aftonbladet.

Vårdförbundet skrev på avtalet redan förra veckan. Avtalet är till för att ge en större flexibilitet när det kommer till arbetsskyldighet, arbetstid och villkor i övrigt. I ersättning får arbetarna 220 procent av sin grundlön.

– Socialdemokraterna välkomnar det här lönetillägget, men personalen som sliter dag och natt behöver kompenseras på ett sätt som speglar det akuta läget, säger oppositionsråd Aida Hadzialic (S), till Aftonbladet.


Hon poängterar också vikten av att nu behålla all personal, och syftar på det varsel som lagts på Karolinska.

– Varslet på Karolinska måste stoppas. Det är det enda rimliga. Vi kan inte ha det det på det här viset: att personalen riskerar sina liv samtidigt som ett varsel hänger över huvudet på dem. 

Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!

Annons