Annons

Löfvens ord om Trumps farväl från Vita huset: ''Äntligen över''

Annons

Joe Biden är USA:s 46:e president.

Maktskiftet innebär slutet på Donald Trumps fyra år långa era som amerikansk president, något som får Sveriges statsminister Stefan Löfven att jubla.

– Trumps tid i Vita Huset är nu äntligen över, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Klockan 17.49 i onssdags svensk tid hade Joe Biden svurits in USA:s 46:e president under överinseende av Högsta Domstolens chefsdomare John Roberts.

Installationen hölls framför Kapitolium i Washington DC, och i sitt första tal som president talade Joe Biden om vikten av att ena ett splittrat USA.

– Hela min själ är i detta – att föra USA samman, att ena vårt folk, att ena vårt land. Jag uppmanar alla amerikaner att förena er med mig i detta uppdrag, sade Joe Biden i sitt installationstal enligt SVT.


Trump bojkottade ceremonin

Bland gästerna vid installationen fanns tidigare presidenter som Barack Obama, George W. Bush och Bill Clinton.

Donald Trump som bojkottade ceremonin och i stället flög till sitt privatboende i Florida. Trumps frånvaro gjorde honom till den första avgående presidenten sedan Andrew Johnson 1869 som inte deltog vid ceremonin.


Löfven kritiserar Trump

En som uttrycker sin glädje kring de förändringar som nu väntar genom maktskiftet, är Sveriges statsminister Stefan Löfven.

I ett uttalande under onsdagen skickar Stefan Löfven några hårda ord i riktning mot Donald Trump, och säger att tiden med Trump som amerikansk president äntligen är över.

– Hans presidentskap kan sammanfattas med kaos, splittring, hot och hat. Det är en väckarklocka för vad som kan hända när hat och extremism släpps in i värmen, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.


Gratulerar Joe Biden

Statsministern gratulerar också Joe Biden och ser fram emot de samarbeten som väntar.

– Jag gratulerar USA:s nye president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris. Regeringen ser fram emot ett nära samarbete med presidenten och hans administration. Vi har ett viktigt gemensamt arbete framför oss – för demokrati, fred, säkerhet, välstånd, klimat och internationellt samarbete, säger Löfven.

Vad tycker du om maktskiftet i USA? Lämna gärna en kommentar!

Annons