Annons

Kritik mot Sverige: Twitterstorm mot svenskars snålhet

Annons

En Twitter-tråd om huruvida svenskar skulle ge mat till sina gäster eller inte fick stor uppmärksamhet den här veckan. Folk är chockade över hur vanligt det är att svenskar låter sina barns vänner vänta i sina sovrum medan de äter middag.


Allt började på Reddits diskussionsforum, där en användare ställde följande fråga:

Vad är det konstigaste du måste göra i någon annans hus på grund av deras kultur eller religion? 

I en av de sexton tusen kommentarerna berättade någon om en upplevelse de hade med sin svenska vän som barn. Situationen uppstod att personen i fråga fick vänta på kompisens rum, medan han åt middag.


En del svenskar kanske inte höjer på ögonbrynen åt detta fenomen, utan tänker på det som något du själv upplevt som barn. Rengör som vanligt. Men sedan historien lämnade Reddit och gick till Twitter har inlägget fått mer än hundra tusen interaktioner. Kulturchock har blivit verklighet och är långt ifrån trivial.

”Jag vill inte döma men jag förstår inte detta. Hur kan du äta utan att bjuda dina vänner? skrev Twitter-användaren @SamQari, författaren till den virala tweeten, som en del av kommentarsdelningen på Reddit.
I kommentarerna där man kan  läsa  andra liknande upplevelser uttryckte folk skräck när svenskar lät sina barns vänner "svälta".

Sedan inlägget blev viralt har det dykt upp en ny hashtag - #Swedengate på Twitter. Ämnen som samlats under hashtaggen har också utökats och används nu ofta för att bemöta kritik mot Sverige. Det är blandade budskap med en både seriös och lekfull ton och många svenskar har själva snappat upp trenden.


"Jag var på besök hos en kompis som bor med en svensk familj, dem sa till mig att vänta i hennes rum medans hon åt middag med dem. Min kompis fick skuldkänslor så hon gav mig hennes mat och vi fick äta i hennes rum."

"Jag kan inte förstå att Reddit och Twitter har ändrat hela synen på hur folk ser på Sverige. I över 100 år har Sverige blivit sedda som ett bra ställe att leva och efter en screenshot så har det förstört dem."


"När jag gick i tredje-klass och besökte min klasskompis. Vid middags-tid ropade hans mamma att maten var klar. Han gick ner och sa "jag kommer snart, jag ska äta". Det var min första gång jag besökte en dansk familj. Var så chockad. Kommer ihåg att min mamma var väldigt arg över detta."

"Min kompis ex var svensk. När familj/vänner kom på besök hade hon en lista över saker de åt och drack som hon sedan skickade en Venmo-förfrågan på (Swish) när de åkte därifrån."


"Hur känns det att bli dömd för någonting som bara en liten minoritet av din nationalitet gör?"

"#swedengate gör att alla svenskar ses som rasister och förfärliga individer genom handlingar från en liten minoritet av oss."


Under hashtagen #swedengate på Twitter kan du gå in och läsa tio-tusentals tweets om Sverige.


Annons