Annons

Professor Agnes Wold ryter ifrån: Livsfarligt att stänga skolorna

Annons

I går rekommenderade regeringen att undervisningen på gymnasie- och högskolenivå i Sverige ska ske på distans. 

Samtidigt förbereder regeringen för möjligheten att stänga även grund- och förskolor, något som får professorn Agnes Wold att ryta ifrån.

Agnes Wold, 65, är professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Hon förstår fullt ut varför man väljer att stänga gymnasieskolor, universitet och högskolor.

 – Gymnasieelever i storstad åker ju tunnelbana och buss och trängsel ska man undvika till varje pris. Folk på högskola pendlar ofta ännu längre och kan resa med tåg. Så det är inte att det är någon särskild smittspridningsmiljö i själva skolan, det handlar om transporterna. Ju högre utbildningsnivå, desto längre reser man. Det gäller både lärare och studenter. Det är väldigt logiskt, säger Agnes till Aftonbladet.


Vad hon inte förstår dock, är varför man skulle vilja stänga grund- och förskolor.

 – Det är ofta män som håller på och pratar om att man måste stänga skolor. De vet fan inte vad de talar om! Hur ska du orka vara hemma med en uttråkad tioåring månad efter månad?, säger Agnes till Aftonbladet och menar på att det då istället blir barnens mor- och farföräldrar som får sköta.

 – Barn som går på låg- och mellanstadiet går ju i skolan hemmavid och det är jättebra att de är i skolan. Med att stänga skolor kommer ju denna livsfarliga konsekvens att mor- och farföräldrar tar hand om barnen och det är ju det absolut värsta som kan hända, alla kategorier. Det slår ju ut allting, om gamlingarna får det så ... hela grejen är ju att det är de som ska skyddas.


Agnes hyllar samtidigt Sverige för att ha fattat kloka val under den här perioden som visat sig vara effektiva.

 – Jag tror Sverige har gjort det väldigt bra, faktiskt. Man följer vetenskapen och det är ju det bästa man kan göra. Det kom just en ny artikel där man gör modeller över effekten av olika åtgärder. Och det som Sverige gjort är det som är effektivt, säger Agnes till Aftonbladet.

Tycker du att Sverige bör stänga grund- och förskolor?

Annons