Annons

TCO startar världens första fackförbund för Artificiell Intelligens

Annons

I TCO:s nya kampanj Face Tomorrow like a Swede får vi se hur A.l.s organiserar sig och tillsammans skapar världens första fackförbund för Artificiell Intelligens. Enklare förklarat så handlar det om botar som vill ha bättre arbetsvillkor på sina arbetsplatser. 

Botar, eller artificiell intelligens (A.l.s) som det kallas, är enkelt förklarat ett datorprogram som är skapat för att försöka efterlikna människans tänkande och beteende, programmet kan på egen hand lära sig och på så vis också förbättra sig.

Exempel på botar som hjälper människor dagligen är programmet Siri som alla med en Iphone är bekant med, även så jobbar dessa botar med kundservice för många organisationer samt företag för att kunna besvara dina frågor dygnet runt, dem hjälper oss att hitta det vi söker efter på Google och mycket mycket mer. 


I TCO:s nya film som du kan se nedan visar dem hur arbetsmarknaden, med tanke på digitaliseringen, robotiseringen och globaliseringen befinner sig i en ständig förändring. Vi besöker framtidens arbetsmarknad som gestaltas utav botar, som tillsammans organiserar sig och startar ett fackförbund för att få bättre arbetsvillkor. Det dem vill visa med filmen är att den svenska partsmodellen kommer hänga med i utvecklingen.

Den svenska partsmodellen kan sammanfattas med ett ord: samarbete. Arbetsmarknadens parter, det vill säga - fack och arbetsgivarorganisationer – kommer tillsammans överens om de bästa villkoren på arbetsmarknaden, utan inblandning av stat eller myndigheter

Ordförande i det nystartade fackförbundet är en chatbot som är programmerad för att utbilda både A.l.s och människor om partsmodellen. 

- Genom projektet Face Tomorrow Like a Swede vill vi nå unga samhällsintresserade i Sverige. Vi vill öka kunskapen om partsmodellen, väcka tankar och idéer och få till en dialog om hur vi kan utveckla och framtidssäkra partsmodellen i en ny tid, säger Eva Nordmark. 

Chatta med A.I.-fackförbundets ordförande Clever om den svenska partsmodellen på www.likeaswede.se 

Följ flödet och delta i debatten på: #LikeASwede och @TCOSverige 

För mer information:
Per Karlberg, projektledare TCO, 070-286 51 10, [email protected]
Sandra Zetterman, pressekreterare TCO, 072-573 77 80, [email protected]
Petra Jankov, digitalt ansvarig TCO, 070-209 08 05, [email protected]

Annons