Annons

Mammans oväntade svar när skolan säger att dottern har slagit en annan elev hyllas av tusentals

Annons

Du kanske är mamma själv? Då tror jag att du känner igen försvarsinstinkten denna mamman upplevde!

Historien kommer från USA. Den dök upp på nätet nyligen och gjorde mig verkligen upprörd! Samtidigt blev jag imponerad över mamman. Hon stod upp för sitt barn på ett fantastiskt sätt!

Jag har inte kunnat verifiera historian, men delar det ändå. För det har ett starkt budskap: Vi måste stå upp och försvara alla dem som blir utsatta för orättvisa!


Jag arbetar som sjuksköterska på en akutmottagning. Vi får inte ha telefoner på oss när vi jobbar, de ska förvaras i våra skåp. Ska jag ta emot privat samtal går det via sjukhusets reception.

Det hela började med att jag fick ett samtal vid receptionen: ”Det här är (lärarens namn) från skolan. Din dotter har varit inblandad i en konflikt. Det vore bra om du kommer hit.”

Jag: ”Är det något akut eller kan det vänta tills jag slutar mitt pass om två timmar?”

Läraren: ”Din dotter har slagit en annan elev. Vi har försökt ringa dig i 45 minuter. Det är allvarligt så det vore bra om du kom hit direkt.”

Jag åker till skolan och går till skolans huvudkontor. Där sitter min dotter, hennes klassföreståndare, en manlig lärare, rektorn och en pojke med blodig näsa och rött ansikte. Pojkens föräldrar är också med.

Rektorn: ”(Mitt namn), så bra att du till slut kunde komma!”

Jag: ”Ja, det brukar vara körigt på akutmottagningen som ni säkert vet. Jag lade den senaste timmen på att sy 20 stygn på en 7-åring som blivit slagen av sin mamma, sedan var jag tvungen att prata med polisen om det. Ledsen att ni fick vänta.”

Rektorn anstränger sig för att inte se generad ut, och berättar sedan vad som hänt. Pojken har försökt att knäppa upp min dotters bh, så hon slog honom i ansiktet två gånger. Trots det fick jag intrycket att alla var mer arga på min dotter än på pojken.


Jag: ”Oj.. Och nu vill ni veta om jag tänker anmäla honom för sexuella trakasserier mot min dotter? Och väcka åtal mot skolan för att ni låter honom attackera min dotter?”

Alla i rummet blir helt ställda och börjar prata i munnen på varandra.

Läraren: ”Jag tror inte det var så farligt…”

Klassföreståndaren: ”Vi behöver inte överreagera.”

Rektorn: ”Jag tror du missar poängen här”.

Pojkens mamma börjar gråta. Jag vänder mig till min dotter för att fråga vad som egentligen hände.

Dottern: ”Han höll på att pilla på min bh. Jag bad honom sluta men gjorde inte det. Jag sa till läraren men han sa bara åt mig att ignorera honom. Men han slutade inte, han lossade på min bh och då slog jag till honom. Då slutade han.”

Jag vänder mig till läraren.

Jag: ”Du lät ju honom göra detta? Varför stoppade du honom inte? Kom hit så ska jag ta dig mellan benen.”

Läraren: ”Va? Nej!”

Jag: ”Jaså? Tycker du det är olämpligt? Varför inte gå och dra av (klassföreståndarens) bh här och nu. Se hur roligt hon tycker det är. Eller ta av hennes bh (pekar på pojkens mamma). Eller min? Tror du att det är okej bara för att de är barn?”

Rektorn: ”(Mitt namn). Med all respekt, din dotter slog faktiskt en annan elev blodig!”

Jag: ”Nej, hon försvarade sig mot sexuella trakasserier från en annan elev.

Kolla på dom!

Han är 1,80 lång och väger säkert 75 kilo. Hon är 1,55 och väger 43 kilo. Han är längre än henne och nästan dubbelt så stor.

Hur många gånger ska hon låta honom ta på henne så där? Ni skulle aldrig låta honom hålla på så mot en lärare eller en anställd, så att ni tillåter det mot en 15-åring begriper jag inte.

Jag kommer rapportera det här till polisen. Och om du, (jag vänder mig till pojken), försöker röra min dotter igen… Då kommer jag se till att du blir dömd för sexuella trakasserier. Fattar du det?”

Jag blev så förbannad att jag plockade ihop mina dotters saker och lämnade rummet med henne.

I efterhand rapporterade jag allt till polisen och skolinspektionen. Jag blev lovad att händelsen skulle utredas. Skolinspektionen var lika upprörda som mig och försäkrade mig om att de skulle kontakta skolan.

Min dotter bytte ämnesklass, bort från läraren och pojken.

Denna historia visar bara hur mycket vi som samhälle behöver justera hur vi ser på vissa situationer och att varje person förtjänar respekt, oavsett ålder, kön eller andra faktorer.

Dela gärna historien på Facebook om du tycker att alla former av sexuella trakasserier är oacceptabelt!

Annons