Regeringens förslag: Språkkrav för att kunna bli svensk medborgare
Den som söker medborgarskap i Sverige bör i framtiden tvingas att göra ett prov i svenska och samhällskunskap. Det föreslår regeringens utredare, Mari Andersson, i ett nytt betänkande.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson anser att språkkunskaper är nyckeln in i det svenska samhället, inte minst för att få ett jobb.
– Det måste göras reformer som uppmuntrar till och ökar möjligheten att komma in i det svenska samhället, säger han.
Utredningen, som är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen, C och L, föreslår att alla som ansöker om att bli medborgare ska göra ett särskilt prov i svenska och samhällskunskap.
Aftonbladet skriver vidare att kravet ska gälla alla sökande mellan 16 och 66 år.
– Vi vet att det är svårare att lära sig språk när man blir äldre, och när det gäller barn så räknar vi med att om de söker om medborgarskap när de är under 16 år så har de gått i svensk skola, säger utredaren Mari Andersson till Aftonbladet.
Det hela kommer dock inte bekostas av staten.
Aftonbladet skriver att proven ska bekostas av den enskilde, och beräknas kosta ungefär 2 000 kronor för ett svenskprov, samt 500 kronor för ett samhällskunskapsprov.
Innan kravet träder i kraft, hinner dock mycket vatten rinna under bron. Då det tar tid att konstruera provet väntas det inte bli färdigt förrän 1 januari 2025.
– Det här är ett angeläget förslag och vi hoppas att det kan genomföras före 2025. Samtidigt förstår jag att detta är en stor organisatorisk utmaning, säger Morgan Johansson.
Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet på Facebook.