Annons

Förbjudet köra med mobil i handen: Då träder lagen i kraft

Annons

Enligt en Sifo-undersökning som gjordes i fjol var svenskarna sämst i Europa när det gäller rattsurfande, men det är på väg att ändras. Från 1 februari 2018, blir det förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen. Regeringen skärper bestämmelserna.

Det blir från 1:a februari nästa år olagligt att ha mobiltelefonen i handen när du kör bil.Regeringen kommer idag att presentera ändringen i trafikförordningen, rapporterar Sveriges radio.

- Förenklat kan man säga att vi ser till att man ska ha händerna på ratten, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till Sveriges radio och fortsätter:

– Vi kan inte ha en ordning där man har handhållen mobiltelefon, jag tror att de flesta förstår att det försvårar uppmärksamheten i trafiken. Och nu gör vi reglerna väldigt tydliga på den punkten

Idag är det förbjudet att hantera mobilen så att det ”menligt inverkar på körningen”, som det står i lagen sedan 2013. Lagen har varit otydlig och det har varit svårt för polisen att bevisa att användandet har varit trafikfarligt. Nu går regeringen ett steg längre och det finns ett stort stöd för det i riksdagen.

Du ska inte sms:a – utan köra bil

– Ja, det finns ett stort stöd för detta också i riksdagen, tror jag, och dessutom tror jag att det även bland allmänheten finns en bred acceptans för att man ska vara koncentrerad på trafiken och inte smsa eller spela spel medan man kör bil, säger Tomas Eneroth till Sveriges Radio.

Vad tycker du om lagen att förbjuda användandet av mobiltelefonen vid körning? Dela och kommentera gärna!

Annons