Annons

Förslaget: Bura in djurrättsaktivisterna som trakasserar våra bönder - håller du med?

Annons

Djurrättsaktivisterna mordhotar, gör inbrott, skrämmer djur och kallar bönder för mördare och våldtäktsmän. Regeringen agerar för långsamt, det skriver Patrik Hansson, Vd Arla Sverige, i en debattartikel i Expressen.

En ny undersökning bland Arlas 2 300 mjölkbönder visar bland annat att 2 av 10 personligen har upplevt hot och trakasserier på grund av sitt yrke. 6 av 10 mår dåligt på grund av samhällets och aktivisters attityd och nästan lika många känner sig otrygga på gården på grund av risken för aktivister.


”Problemet med aktivister har vuxit lavinartat de senaste åren, och vissa medier har många gånger uppmuntrat och hejat på genom att göra dem till hjältar.

Men vad är det för hjälte som kommer med anonyma hot till bönders barn på telefon om att deras föräldrar ska dö? Som bryter sig in på väl fungerande gårdar och skrämmer djur och människor? Som hindrar bonden i hens arbete, och kallar hen för mördare och våldtäktsman, fast man är en hårt arbetande lantbrukare som producerar mat för Sveriges befolkning, med djurens allra bästa för ögonen?”, skriver Hansson i Expressen och menar att regeringen agerar alldeles för långsamt i frågan, och att det kan få ödesdigra konsekvenser.

”Vill vi verkligen ha ett land utan mjölkproducenter, utan djurhållning? Ska vi helt plocka bort Bregott, ost, yoghurt och mjölken till kaffet från våra bord, eller ska vi importera dessa produkter från länder som i många fall har sämre djurhållning, och sämre klimatavtryck?”, fortsätter Arlas VD, som efterlyser strängare straff.

”Det är alldeles för sent. Innan strängare straff finns på plats kommer polisen inte att prioritera dessa ärenden, och trakasserierna kan fortsätta.”

Patrik Hansson vill också lyfta fram det faktum att det är kärlek Sveriges bönder förtjänar, och inget annat.


”Sveriges mjölkbönder är värda hyllningar, inte hot”, avslutar han sin debattartikel.

Håller du med honom?

Annons