Annons

KLART: Så hög blir nya skatten på plastpåsar i affären • Även påsar för frukt kommer beskattas

Annons

Tre kronor blir skatten på bärkassar när du handlar mat i fortsättningen. Och 30 öre kommer varje liten plastpåse du brukar ha frukt och grönsaker i att kosta.


Det framgår av regeringens lagrådsremiss på skatteförslaget.

Förslaget är en följd av januariavtalet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna. Och det är de senare som särskilt drivit kravet på skatt på plastkassar, inte Miljöpartiet, som inte är särskilt förtjust i förslaget.

Skatten, som ska träda i kraft 1 maj nästa år, tas ut med tre kronor per plastbärkasse. I dag kostar en sådan redan mellan två och tre kronor i butiken, så priset för kund kommer att hamna på runt fem – sex kronor, skriver SVT.

För plastbärkassar som är tunnare än 15 mikrometer och har en volym på maximalt 5 liter, såsom de genomskinliga påsarna som används för frukt och grönsaker föreslås skatten vara 30 öre per bärkasse.

De blir skyldiga att betala skatt

Plastbärkassar som är avsedda att användas flertalet gånger omfattas inte av skatten. Påsar som till exempel soppåsar och fryspåsar omfattas inte heller av skatten.

Enligt förslaget ska det inte vara konsumenten som blir skatteskyldig, utan de som tillverkar eller importerar plastbärkassarna.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

Annons