Annons

Svenska larmet från IVA: Allt fler barn läggs in – nu vädjar överläkare Annika om vår hjälp

Annons

Nära 600 personer med covid-19 vårdas just nu i Skåne – det är den högsta siffran sedan pandemin började. 

Samtidigt blir övrig vård lidande. Barnintensiven i Lund är helt full – och fler barn behöver vårdas i sviterna av covid-19.

Under december månad har smittspridningen av covid-19 i Skåne skenat iväg. Region Skåne är nu den värst drabbade regionen i Sverige när det kommer till antalet inlagda på sjukhus, och har blivit en så kallad ”hot spot”.

Krislägesavtalet har aktiverats i regionen och sjukvården sliter hårt i dessa tider.


Annika Liersch Nordqvist är biträdande överläkare på barnanestesiavdelningen och Biva i Lund. Hon har under den senaste tiden även arbetat på IVA för covid-19-patienter.

 – På barnintensivvården har vi redan ett ökat ansträngt läge själva. Det är proppfullt. Samtidigt måste vi låna ut vår personal och patienter bara fortsätter välla in till sjukhuset. Det är ett enormt tryck, enorm belastning och känslan av att inte räcka till, säger Annika Liersch Nordqvist till Expressen och fortsätter:

 – Fler barn kommer in i sviterna av covid-19 i akut sjukvårdsbehov. De blir sjuka i en form av inflammatoriskt syndrom efter att ha haft covid. Samtidigt har vi nu inga platser kvar på barnintensiven, det är totalt stopp. Där vårdas både barn som behöver intensivvård av andra orsaker samt nu även barn som sjuknat in efter att ha haft covid, säger Annika Liersch Nordqvist, som även har delat ett uppmärksammat inlägg på Facebook, som har fått över 2600 delningar.

Därifrån vädjar hon om hjälp från allmänheten. Det är den enda utvägen om vi ska klara detta, menar hon.

”Kära Facebookvänner! Ta ert ansvar! Stanna hemma! Umgås bara med ert personliga hushåll! Vi -sjukvården i Skåne- kommer inte klarar av detta annars. Och vi har inte råd med ssk:or, usk:or och läkare som sedan är långtidssjukskrivna. För övriga sjukvården behöver också fungera.Och ni vill inte bli sjuka med Covid19! Och inte er familj/föräldrar/era barn heller!”, skriver hon bland annat i sitt inlägg.

Nu ser vi till att vi alla tar vårt ansvar. Det är vår skyldighet att följa de rekommendationer och råd som finns, och så länge vi inte gör det kommer vi att tvingas leva med detta ännu längre.

Annons