Annons

VIDEO: Här dör Anita Pettersson, 55, av corona utan vård – kippar efter luft men nekas syrgas

Annons

Anita Pettersson, 55, blev inlagd på Falu lasarett med corona i slutet av mars. Sjukhuset ville inte ge Anita varken syrgas eller en plats på intensivavdelningen. Nu har hennes dotter släppt en video där hon filmer sin mammas dödskamp.

Anita Pettersson låg isolerad på sjukhuset i flera veckor. Men i slutändan släpptes den närmaste familjen in för att säga adjö till den 55-åriga kvinnan. Läkarna menade att hon inte skulle överleva.

Anitas dotter, Alexandra, blev chockad när hon såg sin mamma. På videon syns hur kvinnan kämpar för att få in luft. Det syns även blåmärken på hennes händer som ofta uppstår hos allvarlig sjuka i covid-19 till följd av blodproppar.

Läkaren Jon Tallinger som i flera inlägg på Facebook uppmärksammat ett behov av syrgas för covid-patienter har publicerat videon med flera kommentarer. Han kallar den behandling som Anita fick av sjukvården för ”misshandel och tortyr”.

Alexandra är mycket kritisk till den vård hennes mamma fick. Hon berättar för Samnytt via telefon:

– Jag tyckte de gjorde helt fel. Mamman brukade dra upp syrgasmasken efter en tid för att den trycker på och för att få huden att vila en stund. Sedan drog hon ner masken igen. Detta tolkade de som att hon inte vill ha syrgas. De sa till mig ”Hon är obekväm och orolig med masken”. Men det stämmer ju inte eftersom det syns tydligt hur hon kämpar för att få in luft.


Fick inte morfin

Alexandra säger att hon bad personalen att flytta hennes mamma till intensivvården. Men det ville de inte. De menade att Anita var så sjuk att hon inte skulle ha någon nytta av behandlingen de gav på intensivavdelningen.

Enligt Alexandra, som arbetar som undersköterska, hade läkaren förskrivit morfin till hennes mamma. Men personalen vägrade att ge henne det. Allt mamman fick var lugnande läkemedel.

Kallar det misshandel och tortyr

Nu har Alexandra lagt ut videon på Facebook för att visa hur allvarligt coronavirus är.

– Jag vill att folk ska se hur hemskt både vad viruset gör och sprida vetskap till andra att så här går det till om man inte får syrgas samt vad som händer bakom stängda dörrar.

Många har svarat på videon om Anitas dödskamp. Bland dem är den svenska läkaren Jon Tallinger. Han har upprepade gånger gjort människor medvetna om vikten av att tillhandahålla syrgas till coronapatienter. Han kallar behandlingen som Anita fick på sjukhuset för "misshandel och tortyr".

Dagen efter att den här videon spelades in dör Anita.

Dela gärna vidare detta. Dottern vill att världen ser detta!

Se klippet nedan:

Annons