Annons

Hemlöse Adam säljer tavla för 170 kr – då ser antikhandlaren unika stämpeln och avslöjar egentliga värdet

Annons

Att ha en passion för antika saker och allt som är vintage kan bjuda på stora överraskningar, både för dem som köper och de som säljer föremålet. Alexander Archbold, som driver en familjebutik som heter Curiosity Inc, vet verkligen något om detta, då han säljer samlarobjekt och skräp som bara vid första ögonkastet inte verkar ha något värde, men som istället kan vara ovärderligt. Tack vare en speciell kund hamnade ett mycket sällsynt och unikt objekt i Alexanders händer.

Bland de mest lojala kunderna på Curiosity Inc. har vi Adam, en hemlös man som ofta går igenom skräp och vintageobjekt som människor kastar för att försöka sälja dem i Alexanders butik och förstå om och hur mycket de är värda, för att skramla ihop lite pengar för att äta. En dag kommer Adam in med en målning av Bambi, Disneys tecknad film, i butiken, som han säljer till ägaren för cirka 20 kanadensiska dollar (131 kr).


Men när Alexander bytte ram, kunde han inte tro vad som dolde sig på målningens baksida: "När jag tog bort ramen kunde jag inte tro det. Den hade ett gammalt äkthetsintyg från 1937. Jag kontaktade ett galleri i USA och de sa till mig att värdet låg på 3500 kanadensiska dollar! (23 000 kr)"


Han visste att målningen var värd mycket mer och bestämde sig för att oavsett vilken summa han skulle få ut av den, skulle han ge hälften till Adam. Efter veckors sökande fick Alexander från Curiosity Inc äntligen tag i Adam, som inte kunde tro vad han, av en slump, hade hittat i soporna.

Tavlan var värd 3500 dollar (23 000 kr)

Väl i butiken lämnar Archbold över drygt 1750 dollar till Adam och berättade att han  hade kollat marknaden för detta unika föremål och lyckades sälja tavlan för cirka 23 000 kronor på eBay.

”Wow, det är helt fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska säga”, sa en något blyg Adam i en video som Archbold har delat med sig av på Youtube.

Men dessa pengasummor var inte allt – när Archbold letade efter Adam satte han igång en insamling på GoFundMe för att få bort Adam från gatan och in på ett hotell för resten av vintern. Insamlingen nådde snabbt sitt mål på 18 000 amerikanska dollar (153 000 kr) och Adam kunde flytta in på ett hotell över vintern.


Många har bidragit och gett vad de kan för att ge en ny chans till Adam, den hemlösa mannen som i soporna hittade ett praktiskt ovärderligt föremål som räddade hans liv.

Se klippet nedan:

Annons