Annons

Svart man skjuten i ryggen av polis – nya protester rasar i USA

Annons

Efter att ännu ett klipp på en svart man som blir skjuten av polisen i USA började spridas på sociala medier har nya demonstrationer blossat upp i landet. Men polisfacket ber om lugn tills all fakta är på bordet.

I månader har protester rasat i stora delar av USA efter att George Floyd, Breonna Taylor och andra svarta amerikaner dödats till följd av polisvåldet.


Nu skakas landet av en ny polisskjutning mot en svart man i Kenosha, Wisconsin under söndagseftermiddagen lokal tid, rapporterar flera internationella medier.

Den 29-årige mannen sköts i ryggen när han var på väg in i en bil, rapporterar CNN. Händelseförloppet filmades av ett vittne och spreds på sociala medier.

Nu vårdas Jacob Blake för åtta skotthål och är förlamad från midjan och ner. 

– Medan jag ber för min sons fysiska och själsliga läkning, ber jag också för att vårt land ska läka, säger hans mamma Julia Jackson vid en pressträff.


Fick se sonen bli skjuten i viralt klipp

Under söndagsmorgonen pratade pappan i telefon med sin son som förberedde för att fira sin åttaårige sons födelsedag. 

Under kvällen fick han beskedet att sonen blivit skjuten av polis och knappt 20 minuter därefter såg han den virala mobilfilmen på händelsen. 

Filmen visar hur Jacob Blake går bort från poliserna, som följer efter, och sedan öppnar en av bildörrarna innan poliserna verkar avfyra sina tjänstevapen mot Blakes rygg. 

Laquisha Booker, Blakes sambo, säger till WTMJ-TV att parets tre barn satt i baksätet på bilen när deras pappa sköts. 

– De visste inte ens att barnen satt i bilen, säger hon till tv-kanalen.

Hon uppger även att en polis hotat med att skjuta henne.

– Jag försökte prata med en kvinnlig polis, men hon sa: ”Håll dig borta annars skjuter jag. Skjuta mig? Mina barn sitter i bilen, säger hon.

Se klippet nedan, vi vill varna för starka bilder:

Annons