Annons

Nu plockar Disney bort klassiska filmerna ''Dumbo'', ''Peter Pan'' och ''Aristocats'' – anses vara rasistiska

Annons

Disney har plockat bort ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Aristocats” för barnprofilen på Disney+.

Filmklassikerna anses vara rasistiska, och sedan oktober förra året finns en varningstext.

”Stereotyper som dessa var fel då, och de är fel nu”, står det bland annat.

Det är den brittiska tidningen Daily Mail som rapporterar att Disney har beslutat ta bort de tre klassikerna från barnkontot på streamingtjänsten Disney+. Anledningen är att filmerna, enligt företaget, innehåller rasistiska stereotyper.

Vad gäller Peter Pan så handlar det i första hand om att den amerikanska ursprungsbefolkningen benämns ”rödskinn”. I Aristocats finns en siamesisk kattkaraktär vid namn Shun Gon, som har försetts med sneda ögon och framstående tänder, vilket anses utgöra en karikatyr av östasiatiska människor. I filmen Dumbo förekommer bland annat en flock sjungande kråkor som har kritiserats för att vara rasistisk mot afroamerikaner.


I oktober genomfördes en omarbetad innehållsgranskning av Disney och externa experter har anlitats för att bedöma om filmerna ”representerar en global publik”. Filmerna går fortfarande att se om man är inloggad som vuxen, men de aktuella filmerna är numer försedda med en varningstext som lyder:

”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer. Dessa stereotyper var fel då, och de är fel nu.”


I texten förklarar Disney att anledningen till att man trots allt väljer att visa filmerna är för att ”uppmärksamma dess skadliga påverkan, lära av det och starta konversationer för att skapa en mer inkluderande framtid tillsammans”.

Beskedet har chockat många föräldrar och så här säger en förälder till tidningen Daily Mail:

– Jag ville titta på ”Peter Pan” med min dotter, men jag kunde inte hitta den någonstans. Då insåg jag att den försvunnit och tagits bort från barnens konton. Jag blev chockad.


Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet. Men kom ihåg att hålla en god och sansad ton.

Annons