Annons

Nanne Grönvall fick krisstöd av staten – betalar nu tillbaka allt: ''Känns inte rätt för min egen del''

Annons

Flera kända artister som sökt och beviljats krisstödsstipendium har kritiserats hårt.

Nu väljer Nanne Grönvall att återbetala sitt stipendium till bättre behövande.

”Jag måste lämna tillbaks pengarna”, skriver hon på Instagram.

Det har varit en tuff tid för många branscher sedan coronakrisen bröt ut.

För nöjesbranschen har det inneburit att flera spelningar och turnéer har tvingats ställa in och flera har stått utan en inkomst.

Nu har ett krisstöd betalats ut till flera kända svenska artister för förlorade inkomster, och det har väckts stor uppmärksamhet – inte minst från Tommy Körberg som tycker att de som ansöka om stödet saknar moral.

En av de många artister som sökte krisstödet är artisten Nanne Grönvall tillsammans med maken Peter.

På sin Instagram berättar Nanne att hon trodde att alla som ansökte om krisstödet skulle beviljas, men upptäckte snart att så var inte fallet.

”Plötsligt blev alla jobb avbokade. Panik utbröt. Alla kommande jobb var plötsligt borta. Peter och jag, som båda arbetar inom samma bransch, var nu helt arbetslösa, som så många andra.

Vi har inte permitterat oss, så när uppgifter kom att alla kunde söka stipendier med ett engångsbelopp, som en del-kompensation för sina uteblivna jobb under våren blev jag super glad”, skriver hon och fortsätter:

”Naivt trodde både jag och Peter att det var något som alla de sökande skulle kunna beviljas. Allt gick ju så fort, med två dagars varsel fick jag veta om möjligheten till ansökan. Så jag ansökte om det och fick det. Sen dök debatten upp om hur Stipendiet har fördelats”.


Insikten efter ansökan

Hon insåg då att bara ett fåtal personer hade beviljats krisstödet och då tog hon beslutet.

”Jag tog upp detta med min make i går kväll och sa; ”Det här känns inte rätt för min egen del. Jag måste lämna tillbaks pengarna”, skriver hon.

Vill se en förändring

Nanne Grönvall hoppas nu att debatten kommer leda till något gott.

”Jag önskar nu att vi också börjar prata om alla våra kära medarbetare som ljudtekniker, musiker, scenarbetare, maskörer, regissörer och alla andra som också är nödvändiga för att kunna genomföra våra jobb och där många står helt arbetslösa och utan någon form av bidrags möjlighet. Många av dem har enskilda firmor är helt lämnade utanför systemet och ingen möjlighet till att söka bidrag”, skriver hon.


Fördelat 70 miljoner

Konstnärsnämnden har haft i uppdrag att fördela 70 miljoner av den halva miljard som regeringen avsatt till krisstöd för kulturverksamhet. Villkoret för krisstipendierna har varit att täcka upp inkomstbortfall för exempelvis spelningar och föreställningar som ställts in på grund av coronapandemin.

Nämnden har beviljat stipendier på mellan 15 000 och 50 000 kronor.

Och hennes intiativ hyllas stort på Instagram.

Tusentals har gillat hennes inlägg och hyllar nu Nanne gör hennes fina drag att återbetala pengarna. 

Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

Annons