Annons

Judehat under upploppet i Malmö: ''Vill döda judar''

Annons

Antisemitiska slagord ropades ut under de våldsamma protesterna som skakade Malmö i helgen. Upploppen var en reaktion på en antimuslimsk manifestation där en koranbränning ägde rum.

Fredagens bränning av Koranen retade upp en större skara människor som på fredagen valde att samlas i Malmöstadsdelen Rosengård. Det blev en protest som snabbt urartade.

– Vi utreder våldsamt upplopp, skadegörelse mot bland annat polisfordon, våld mot tjänsteman och sedan har det varit ett tjugotal bränder på olika platser, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i Region Syd, till Svenska Dagbladet.

Även antisemitiska slagord ska ha ropats under oroligheterna. Polisen har meddelat att man avser att utreda dessa händelser, som kan komma att rubriceras som ”hets mot folkgrupp”.


Ett videoklipp från upploppen i Malmö uppges visa att det var grov antisemitism som förekom:

”Kom ihåg khaybar, å judar! Mohammeds svärd återkommer!”, ropar personer, enligt debattören Luai Ahmed som gjort en översättning av arabiskan som hörs i videoklippet.

Enligt Judiska Centralrådet var Khaybar en plats där judar mördades av Muhammed och hans följare år 628, och slagorden tolkas som uppmaning ”till mord och utrensning av judar”, skriver rådet på sin webbplats.

– Kommer det inte in en polisanmälan så gör vi det på eget initiativ, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion Syd, till Kvällsposten.

Se klippet nedan:

Annons