Annons

Brandmännen varnar: Därför ska du inte lämna kvar vattenflaskan i bilen

Annons

Den dolda livsfaran i bilen som få vet om. Vattenflaskan. I test har amerikanska brandmän sett att solstrålarna förstärks, som i ett förstoringsglas, och sätter eld på inredningen. Rådet är enkelt: – Lämna inte flaskor i bilen. Eller täck över dem.

Förra året gick exempelvis Polisen i Örebro län ut med en varning  - är det 22 grader ute och sol, kl 13.30, innebär det cirka 85 grader i bilen. Och det hjälper inte lite nervevade rutor mot. Men, 85 grader är ändå ingenting mot den skada en vattenflaska kan orsaka inne i en bil en solig dag. Och det här är en tämligen okänd fara som brandmän varnar för.

– Solljuset passerar igenom den vätskefyllda flaskan som i sin tur blir som ett förstoringsglas. Ljuset använder vätskan och det klara materialet i flaskan för att skapa en brännande stråle som faktiskt kan leda till eld, kommenterade den amerikanska brandmannen David Richardson för tv-kanalen KFOR.

vattenflaska, bil, varning

Han och hans kolleger testade ”flaskfaran” och det visade sig att brännstrålen från vattenflaskan nådde över 120 grader. Det har även testats av Brett ”Hoax-Slayer” Christensen, för att se om det bara var en myt. Men även han kom fram till att en fylld vattenflaska inte är bra i en varm, solig bil.

Teknikern Dioni Amuchastegus bil var nära att fatta eld på grund av just en vattenflaska.

- Jag tog en tidig lunch och satt i lastbilen när jag råkade se i ögonvrån att det kom rök. Jag vände mig om och såg att ljus reflekterades genom en vattenflaska och höll på att sätta eld på sätet, sa Amuchastegu då.

Flaskan fungerar som ett förstoringsglas och får sätet att börja brinna.

– Alla bär runt på vattenflaskor. Så om du har en i bilen, se till att hålla den undan från solen, säger Richard McKinnies i klippet som har fått över en halv miljon visningar.

Tryck gärna på DELA-knappen på Facebook för att uppmärksamma dina vänner på brandmännens viktiga varning.

Annons