Annons

Kassörskan hånar den äldre damen när hon köper plastpåsar– då bjuder gumman på klockrent svar på tal

Annons

Våra äldre generationer har levt länge. Deras livserfarenheter har gett dem visdom som yngre människor borde lyssna på och lära av. Tyvärr tror ungdomar ofta att de vet bättre. Det var åtminstone det som en kassör trodde när hon såg en äldre kvinna som kom till hennes kassa i en vanlig mataffär.

När den äldre kvinnan började packa ihop sina varor, sa kassören att hon skulle börja ta med sig egna påsar till affären eftersom "plastpåsarna är inte bra för miljön".  

Kvinnan bad om ursäkt till den unga tjejen och förklarade:

– Vi hade inte dessa ”gröna saker” på min tid.

Men i stället för att visa förståelse slog kassörskan ifrån sig:

– Men detta är vårt problem i dag. Din generation bryr sig inte tillräckligt om att rädda vår miljö för kommande generationer.

Det var då som den äldre kvinnan blev förvånad, och svarade med orden som alla borde läsa och förstå.

Nu tänkte hon inte ta mer skit från kassörskan, och svarade:

– Förr så återanvände vi våra mjölk-, läsk- och ölflaskor. Vi tog med dem till affären och butiken skickade dem tillbaka till tillverkarna som tvättade och steriliserade glasen innan de fylldes igen och åter kunde säljas i butikerna. På det sättet kunde man använda flaskorna om och om igen. De var verkligen återvunna. Men vi hade inte den här ”gröna grejen” på vår tid, förklarade den äldre damen innan hon fortsatte:


– På den tiden packades våra varor i bruna papperspåsar i affärerna, och dessa kunde vi sedan återanvända till massor av olika saker, och det dessutom flera gånger. Jag minns att vi, förutom till affären, framför allt använde de här bruna papperspåsarna som bokomslag för våra skolböcker. Det var för att säkerställa att den offentliga egendomen som skolböckerna var och är inte skulle bli förstörda av det vi kladdade på dem. Och på det sättet kunde vi också rita och skriva hur mycket vi ville på de där bruna omslagspapperna, och dessutom göra dem personliga på ett roligt sätt. Men det är så klart synd att vi inte hade den här ”gröna grejen” på min tid.

Kassörskan tittade storögt på den gamla damen som fortsatte berätta om sina tidigare minnen av miljömedvetenhet som byggt samhället.

– Förr hade vi en tv eller radio i huset. Inte en tv i varje rum. Och tv:n hade en liten skärm, ungefär som en näsduk snarare än att det tog upp ett helt rum. Samtidigt blandade vi och rörde om våra grytor och annat i köket för hand. Vi hade inga elektriska maskiner som kunde göra allt detta för oss. Jag minns också när vi skulle skicka iväg något bräckligt med posten eller flytta tallrikar och annat ömtåligt. Då använde vi oss av gammalt tidningspapper som skulle skydda detta, i stället för de här plastbubblorna som finns i dag. I trädgården behövde vi inte använda oss av bensin för att klippa gräset med en gräsklippare – vi tränade genom vårt arbete och vardag, och behövde gå till ett gym för att vandra på ett elektriskt löpband som drar ström.


Vid det här laget hade ytterligare en kassa öppnats vid sidan av denna kö. För den äldre kvinnan var inte klar ännu. Hon fortsatte:

– Jag minns också hur vi brukade tvätta barnens blöjor när de använts. Vi hade inte de som finns i dag, du vet de där som man kan slänga. Och på tal om att tvätta kläder…vi brukade torka dem på torklinor ute i det fria. Inte i en maskin på 220 volt. Då var det verkligen vind- och solenergi som gällde.

– På den här tiden brukade folk ta spårvagnen eller en buss till jobbet, samtidigt som barnen cyklade eller gick till skolan i stället för att använda sig av sina mammor som en 24-timmar taxiservice med sina stora bilar som kostar lika mycket som ett hus gjorde innan den här ”gröna tiden”.

Nu märkte kvinnan i kassan att den äldre kvinnan höll på att komma till sin slutpoäng.

– Jag tycker det är ledsamt hur den unga generationen ibland klagar på hur vi gamlingar inte är ”gröna” i vårt tänk. Det var bara så att vi inte hade den här ”gröna grejen” på vår tid. Håller du inte med?

Kassören stod helt mållös när den äldre damen packade ihop sina varor och vandrade vidare. Jag är säker på att hon kommer att tänka två gånger innan hon attackerar äldre vad gäller miljömedvetenhet nästa gång!

Ofta tror de yngre generationerna att de vet bättre, men det är kanske dags att lyssna på de äldre. De "gamla människorna" kan ha rätt!

Älskade du den här damens svar på den oförskämda kassören? Dela vidare det!

Annons