Annons

Nu ryter sjuksköterskorna ifrån – till de som skiter i restriktionerna: ''Man blir jäkligt trött''

Annons

Äntligen sommarvärme och allt som vanligt – eller?

Uteserveringar på restauranger och kaféer fylls av människor som längtar efter att umgås och ha trevligt. Detta är något som oroar Iva-sjuksköterskorna Kristin Berg och Marie Movert på Södra Älvsborgs sjukhus. 

– Man blir ju ledsen och rädd, säger Marie Movert, till Expressen.

Dag efter dag får vi höra Anders Tegnell understryka att coronakrisen fortfarande är en kris och att det inte är läge att börja leva som vanligt igen.


Trots det är många människor som går ut på uteserveringar, i parker eller på andra ställen i det härliga vädret.

– Vi är oroliga nu när vi trodde att vi såg ett minskat inflöde av patienter ser vi i stället att det ökar och det är oroande, säger Iva-sjuksköterskan Kristin Berg som jobbar på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. 

– Man blir ju ledsen och rädd när man ser de stora folksamlingarna som är nu. I Göteborg i helgen ska vi inte ens prata om. Det kommer att visa sig på något sätt i smittspridningen, säger kollegan Marie Movert. 

Utöver det så är kollegorna även oroliga över huruvida de kommer att orka detta eller inte. De har slitit otroligt hårt under denna vår men vet fortfarande inte kommer de kommer få någon semester i sommar som planerat.


– Man pratar ju om en andra våg och har vi inte hunnit återhämta oss så vet jag inte hur det ska gå, säger Marie Movert till tidningen.

Det har varit en tung vår med mycket jobb.

– Det är ett helt annat arbetssätt och helt andra slags patienter. De är mycket svårare att vårda än vi är vana vid. Vi arbetar i skyddsutrustning som är jättejobbig att ha på sig, säger Kristin Berg. 

Marie och Kristin är även oroliga över att de som inte är i någon uttalad riskgrupp inte tar viruset på tillräckligt stort allvar eller förstår hur det är att ligga på IVA.

– Vi baddar inte folk i pannan här. Att ligga på intensivvården är fruktansvärt speciellt i de här tiderna. Vi vårdar patienter med skyddskläder och gasmask. Du har slangar överallt, du har massor av olika människor som sköter dig. Du är så fruktansvärt sjuk och du är så utlämnad. Intensivvården får inte förskönas på något vis, säger Kristin berg. 

– Nu får jaget gå före laget. Kan man på något vis förhindra den här pandemin så är vi ytterst tacksamma för det räddar vår arbetsmiljö och vår ork, säger Kristin Berg till Expressen.

Nu hjälps vi åt att ta vårat ansvar och börjar handla med sunt förnuft för att få bort detta virus!

Annons