Annons

Han ber henne sätta koppel på hunden, hon ringer polisen och säger "en svart man hotar mig"

Annons

Ibland inträffar sådana obehagliga episoder som får det att verka som att det fortfarande inte är slut på intolerans, själviskhet och dåliga vanor hos människor. Detta är i alla fall vad man kan tro när man läser vad som hände i New York, i den berömda Central Park den 25 maj, 2020.

En mycket normal begäran från en afroamerikansk man ledde till att en vit kvinna, tillämpade ett överdrivet och rasistiskt beteende. Mannen bad henne helt enkelt respektera reglerna, men i det ögonblicket lät kvinnan sina fördomar ta överhanden. En attityd som i slutändan kostade henne mycket dyrt.

Christian Cooper är en afroamerikansk man som brinner för fågelskådning. Som han ofta gör, utförde han sin hobby i den vackra naturliga miljön i Central Park när han träffade Amy Cooper, med vilken han trots sitt identiska efternamn inte har något släktskap.

Kvinnan var med en hund som sprang från ena sidan till den andra utan koppel, trots att det i det området av parken uttryckligen begärdes att hålla djuren kopplade, vilket indikeras av många skyltar. 


Innan Christian började filma den virala videon bad han artigt kvinnan att sätta koppel på sin hund, enligt reglerna.

Amy vägrade och blev arg. Vid den tidpunkten filmade mannen vad som hände med sin mobiltelefon och fortsatte att be damen att koppla sin hund. Christian gav till och med kvinnans hund ett kex, men hon fortsatte att reagera illa, drog i den stackars hunden, anklagade mannen för hot och sa att hon skulle ringa polisen.

Det gjorde hon också och hela scenariot filmades av den afroamerikanska mannen.

"En svart man filmar mig och hotar mig och min hund, kom genast!" Med dessa ord vände sig Amy Cooper till polisen, nästan gråtande och låtsas att Christian attackerade henne, även om mannen - som det syns tydligt på videon - befann sig på ett säkert avstånd. Polisen anlände strax efter, men fann ingen av dem.


Det är verkligen tråkigt att vissa människor beter sig så här. Numera, efter det att vi arbetat i flera år med att öka medvetenheten om jämlikhet och rättigheter, finns det fortfarande de som bedömer och beter sig aggressivt bara för att de har en person med en annan hudfärg framför sig.

Kvinnan fick betala ett högt pris för sitt agerande efter det att denna episod offentliggjordes, eftersom banken hon arbetar för, efter att ha sett videon, bestämde sig för att avskeda henne och underströk att "ingen rasism tolereras". Ett föredömligt beslut som vi hoppas får kvinnan och många andra människor att reflektera över hur oacceptabla vissa beteenden är.

Se klippet nedan:

Annons