Annons

Ny studie: Kaffe kan förlänga ditt liv - här är anledningen

Annons

Att dricka kaffe kan hjälpa dig att leva längre


Kaffe är en typ av drog miljontals människor tar varje morgon för att orka bege sig till jobb och skola. Det dricks ofantligt mycket kaffe i våra nordiska länder. Drog kallas det då det stimulerar nervsystemet och är beroendeframkallande. Det kan också leda till abstinensbesvär. Är du kaffeberoende? Hur många koppar har du druckit idag?


I tiotals år har man sagt att för mycket kaffe kan orsaka hjärtklappning och att man därför uppmanas ibland personer med hjärtrytmrubbningar att undvika kaffe. Helt i onödan, visar forskning som bygger på tre nya studier. Två till tre koppar kaffe om dagen kan nämligen skydda mot hjärtsjukdom både hos den som är frisk men också hos den som haft hjärtproblem tidigare, visar ny forskning.

I en av studierna följde man över 30 000 personer med någon form av hjärtsjukdom. 


Två till tre koppar kaffe om dagen var enligt studien förknippad med den största fördelen. 10 till 15 procent lägre risk att utveckla kranskärlssjukdom, hjärtsvikt, hjärtrytmproblem eller att dö av någon anledning."Vi hör att cirka 80 procent av läkarna råder patienter som har hjärtproblem att sluta dricka kaffe, men forskningen säger oss att människor inte ska känna sig avskräckta i sina kaffevanor, utan snarare betrakta det som en del av en hälsosam kost." säger Professor Kistler.

Den andra studien omfattade ca 35 000 personer som hade någon form av hjärt-kärlsjukdom. Kaffeintag vid två till tre koppar om dagen var associerat med lägre chanser att dö jämfört med att inte ha något kaffe.Något vi alla kan komma överens om är att livet är till för att levas och njutas. Älskar man kaffe så ska man dricka kaffe och njuta av det, det gör också att man lever ett mer innehållsrikt och fint liv. Balans kallas det. Det är mycket som är farligt i livet. Tillexempel att inte njuta av det.


Hur många koppar har du druckit idag?Annons