Annons

Liam Neeson tvingades stänga av fruns respirator – uppfyllde hennes sista önskan år senare

Annons

Äkta kärlek kan vara svår att hitta, och ibland när vi ändå  har hittat den där personen som verkligen får oss att känna äkta kärlek, kan ödet spela oss ett spratt. Liam Neeson fick bara 16 år tillsammans med sin Natasha Richardson. 

De träffades under inspelningen av Anna Christie på Broadway 1993. Då var Natasha 29 år, och gift med producenten Robert Fox. 

Natashas äktenskap var knaggligt, och skulle snart vara slut.

Liam som var 40 år var då singel, och under inspelningarna hade de börjat fatta tycke för varandra. 

Det hela utvecklades till en kärlek som snart ledde till giftemål 1994 och så småningom två söner: Michael född 1995, och Daniel född 1996.


Fruns allvarliga fallolycka

Efter flera års av ett lyckligt äktenskap slog tragedin till när 45-åriga Richardson var på semester med en av deras söner i Kanada.

Natasha Richardson hade inte hjälm på sig när hon tog privatlektioner i skidåkning med två instruktörer.

Hon slog i huvudet svårt men först tycktes det inte vara något oroande.

Natasha vägrade att åka till sjukhus trots sönernas vädjan.

Men när hon slutligen fick föras till sjuhus hade fallet orsakat massiva inre blödningar i hjärnan.

Vid den här tiden spelade Liam Neeson in en film i Tronto.

– Jag pratade med henne och hon sa ”älskling jag ramlade svårt i snön”, det var så hon beskrev det, sa Liam i CBS ”60 minutes”.


När Richardson äntligen nådde det lokala sjukhuset var det tre timmar efter svåra fallet.

Snart kom också Liam på plats.

– Den här läkaren, han såg ut som 17 år, visade mig hennes röntgen. Och du behövde inte vara en raketforskare för att se vad som hände. Du vet? Det är – det var som en tecknad film, sa Liam Neeson.

– Du vet, hjärnan har krossats mot sidan av skallen, sa läkaren.

Skådespelaren fick höra att hans fru var hjärndöd och det började bli tydligt att det döden var alltför nära.


Liam Neeson om pakten med frun

Neeson hade inget annat val än att ha sina sista samtal med henne och göra det som de lovade varandra att göra om något liknande skulle någonsin hända.

”Hon och jag hade gjort en pakt. Om någon av oss kom in i ett svårt tillstånd att vi skulle stänga av respiratorn. Du vet? Så när jag såg henne och såg alla dessa rör och grejer, var det min omedelbara tanke. ”OK, dessa rör måste försvinna. Hon är borta”, berättar han.

– Hon kunde inte längre andas utan respiratorn. Och jag gick in till henne och sa till henne att jag älskade henne. Sa,” Älskling, du kommer inte tillbaka från det här. Du har skadat dig svårt med huvudet. Jag vet inte om du kan höra mig, men det finns bara en sak att göra. Och vi tar dig tillbaka till New York. Alla dina familjer och vänner kommer.

– Och så var det mer eller mindre, säger Neeson om ögonblicket innan han lät läkarna stänga av respiratorn.

Liam berättar för Loaded magazine att trots att det gått flera år fortfarande inte känns verkligt. 

 – Det finns perioder nu när jag hör dörren öppnas, särskilt de första åren ... när jag hör den dörren öppnas, tror jag fortfarande att jag kommer att höra henne.

2016 delade Liam ett meddelade på sociala medier, där han mindes sin bortgångna fru. Han uppmanade alla att värna om sina partners, och att göra det mesta av varenda dag tillsammans.

 – De säger att det svåraste i livet är att förlora någon som du älskar... Min fru dog plötsligt. Hon gav mig så mycket glädje. Hon var mitt allt. De 16 åren av att vara hennes man lärde mig hur man älskar någon villkorslöst.

 – Vi måste stanna upp och vara tacksamma för våra makar. För, livet är väldigt kort. Tillbringa tid med dina älskade. Behandla dem väl. För, en dag när du tittar upp från din telefon, kommer de inte finnas där längre. Lev och älska (varje dag) som om det är din sista. För, en dag, kommer det att vara det. Ta chanser och gå ut och lev livet. Berätta för dem du älskar, att du älskar dem varje dag.

Donerade hennes organ

Trots att det var förkrossande för Liam och hans två söner som då var 13 och 12 år, som dessutom hade förlorat sin mamma – hade händelsen lett till något positivt.

– Jag donerade tre av hennes organ så att hon kunde hjälpa andra personer att överleva istället. Ja hennes hjärta, njurar och levern, berättar Liam.


Ett av sätten han hanterade hennes förlust var genom att dyka in i arbetet, vilket ledde till att han gjort 20 filmer sedan hennes död vilket stärkte hans rykte som en actionhjälte, trots att han närmade sig 60 år.

När han tänker på hur Richardson skulle reagera på att han var så framgångsrik som en actionhjälte och den utmaning han har haft tror han att hon skulle varit stolt.

Sonens kärleksfulla val efter mammans död

Flera år har gått sedan Neeson-familjen förlorade en fru och mor. Och 2009 rapporterades det att Neesons äldre son, Micheál ersatte sin världsberömda fars efternamn med sin mors för att hedra den sena skådespelerskan.

– Han tog sin mammas efternamn. han är Michael Richardson, inte Michael Neeson, sa Natashas mamma, Vanessa Redgrave, till Daily Mail.

– Det var inte på grund av att han ville undvika att sin pappas framgång vilket är enorm. Han ville bara hålla sin mamma närmre, eftersom hon var en fantastisk skådespelerska. Helt fantastisk.

Så fint av Michael. Och vilken tragisk berättelse. Så starkt att berätta Liam om vad ni har gått igenom som familj. All kärlek och styrka till er!

Annons