Annons

Englas mamma kräver i upprop: Skärp lagen för livstidsdömda

Annons

Flera anhöriga till mordoffer går nu ut och vill se skärpta straff för livstidsdömda, uppger Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Det var år 2008 som Anders Eklund dömdes för bland annat grov våldtäkt och mord på 10-åriga Engla Höglund, samt för mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren.

Eklund har nu suttit av tio år, och kan därmed ansöka om tidsbestämt straff för att komma ut tidigare.

Detta vill nu Carina Höglund och en grupp anhöriga sätta stopp för. De har engagerat sig för att livstidsdömda fångar inte ska få ansöka om tidsbestämt straff efter tio år. De menar att det är alldeles för tidigt.


Eklund har nu suttit av tio år av sitt straff, vilket möjliggör det faktum att han därmed kan ansöka om tidsbestämt straff för att få komma ut tidigare.

Englas mamma, Carina Höglund och en grupp anhöriga, vill nu sätta stopp för detta och menar att livstidsdömda bör få hårdare, mer skärpta straff.

Sveriges Radio P4 Gävleborg skriver att gruppen, med Carina i spetsen, har engagerat sig för att livstidsdömda fångar inte ska få ansöka om tidsbestämt straff efter tio år, och menar att det är alldeles för tidigt kontra brottet som de har begått.

 – Även om vi anhöriga inte går igenom processen så påminns man ju om att en dag så vill ju staten att han ska komma ut, säger Carina Höglund till P4 Gävleborg.

Radiokanalen skriver att var tredje livstidsdömd får sitt straff tidsbestämt vid första prövning, vilket har fått Carina Höglund att höja ögonbrynen.

 – Man kanske skulle flytta fram det till, ja 20 år då, säger Carina.

GW: Det mest onödiga som inträffat i svensk kriminalhistoria

Kriminologen Leif GW Persson har i sitt eget program ”GW:s mord” beskrivit fallet som det som gjorde honom mest upprörd.


– Jag tycker ju att mordet på Engla Höglund är bland det mest onödiga som har inträffat i svensk kriminalhistoria. Det borde inte ha hänt, han borde ha gripits ganska snart efter mordet på Pernilla, sade GW Persson i en intervju med Aftonbladet för några år sedan då han inte trodde att Eklund skulle få tidsbestämt straff.

– Han sitter bra där han sitter.

Vad tycker du om detta – tycker du att staten bör se över lagstiftningen och skärpa straffen för livstidsdömda?

Annons