Annons

Efter coronakrisen: Vårdpersonal kan få 0 kr i löneökning

Annons

Här kommer ett besked av chockartad karaktär för vårdens alla hjältar: Personalen riskerar att få noll kronor i löneökning.

Ett nytt avtal för vårdanställda skulle ha förhandlats fram mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen SKR, men på grund av pandemins utbrott sköts avtalsrörelsen upp till i höst. 

Covid-19 kom att belasta landets vårdpersonal hårt, vilket gjorde att sociala medier och annat fylldes med hyllningar riktade till hjältarna inom vården. 

Avtalet mellan Kommunal och SKR löpte ut den 31 mars i år, men kom att förlängas till den 31 oktober. 


Kan få 0 kronor i löneökning

Sveriges kommuner och regioner, SKR, yrkar på ett sifferlöst avtal för vårdpersonalen i den återstartade avtalsrörelsen – vilket betyder att det inte skulle finnas någon gräns för hur stor eller liten den lokalt förhandlade lönehöjningen kan vara, rapporterar Aftonbladet.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att SKR:s besked är förkastligt och att det i princip skulle kunna innebära noll kronor i löneökning.

– Det kan i princip innebära noll kronor i löneökning, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Aftonbladet.

Detta väcker givetvis stor ilska hos Baudin.

 – Jag tycker att det är förkastligt. Man har verkligen inte känt in den tid vi lever i och det jobb som våra medlemmar har gjort. Med corona i backspegeln borde arbetsgivarna förstå att det är vår tur att få rejäla löneökningar och förbättrade villkor, säger Tobias Baudin.

Aftonbladet skriver att avtalet mellan SKR och Kommunal löpte ut den 31 mars, men förlängdes i våras till den 31 oktober på grund av den rådande pandemin.

Aftonbladet skriver vidare att Kommunal nu vill att personer med en yrkesutbildning inom vård och omsorg får en löneökning på minst 3,5 procent.


Facket vill sedermera att de som är utan utbildning ska få en ökning på 3 procent.

Utöver det vill Kommunal att det nya avtalet ska gälla retroaktivt från 1 april, så att vårdpersonalen inte går miste om pengar för att avtalet sköts upp. Detta skriver Aftonbladet.

SKR är inte riktigt på samma plan, menar Baudin.

 – De vill ha avtal som innebär att det inte finns någon garanti och kan innebära noll kronor i löneökning. Vi har blivit vana vid att höra att det inte är Kommunals tur att få upp lönen, men nu tycker vi att det är dags, säger Tobias Baudin.

Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av din åsikt i frågan!

Annons